Cum am descoperit reședința lui Sissy din Gödöllő

Reading Time: 4 minutes

Bănuiesc ca vi se întâmplă suficient de des să vă aflați pe ultima sută de metri cu diverse. Că nu ajungi la timp la întâlnire, ca n-ai terminat de făcut curat, că e panică și pleacă avionul. Ei bine, la noi a fost întunericul și Moș Ene. Eram pe drum de la 8 dimineața și deja la 22:30 visam perne pufoase pe centura Budapestei. Așa că, acționând butonul de panica adică, de somnic, am accesat prima ieșire de pe centura pe care am văzut-o. Si am rulat ușor într-un oraș adormit, pana in centrul sau.

Aici, in negura nopții, primul hotel ieșit in calea noastră a fost acceptat ca si cazare. Recunosc ca eu nu am observat hotelul, clădirea aceea imensa din fata mea, în schimb mi s-au scurs ochii la restaurantul Monarchia. Candelabre, cristale, vitrine mari, lume la mese, ce sa nu te atragă?!

Și cum am parcat in garajul subteran, după ce am descărcat bagajele, pe drum către camera, vedeam tot felul de tablouri cu figuri din epoca trecuta, scene de vânătoare, rochii victoriene si clădiri somptuoase. Am întrebat într-o doară daca hotelul e ceva palat regal dar am fost asigurata ca deja visez.

Mic dejun regal

După ce seara ne-a plimbat prin centrul orașului doar ca să observăm că e aproape tot închis, dimineața ne-am trezit cu de toate: sete, foame si cu oareșce curiozitate nesatisfăcută. Unde suntem? Ei bine, cazați la Hotel Împărăteasa Elisabeta. Care se afla in mijlocul orașului Gödöllő.

În timp ce așteptam cuminți a doua cafea, ne-au trezit un grup gălăgios de turiști austrieci care-și tot dădeau ghes să termine micul dejun mai repede, să facă toate pozele in restaurant și să se îndrepte către palat.

Palatul Regal din Gödöllő sau Castelul Grassalkovich

La auzul cuvântului palat, am ajuns în trei minute în recepție si in alte trei aveam harta orașului deschisă, fizic, pe masă, cu Wikipedia și Maps in față. Parcă eram picați din cer! La 20 m de hotel, pe diagonală, se afla Palatul preferat al lui Sissy. Da, acea Sissy, împărăteasa Austriei și regina Ungariei, Elisabeta, soția lui Franz Joseph I.

Contele Antal Grassalkovich a construit cel mai mare palat în stil baroc din Ungaria, în anii săi de glorie, ca mai apoi in mijlocul anilor 1800 să cunoască o alta perioadă glorioasă, fiind oferit cadou de încoronare Împăratului Franz Joseph I si Reginei Elisabeta. Palatul a devenit astfel, reședința preferată a Împărătesei Sissy, in sezoanele de vânătoare de peste ani.

Grădinile Împărătesei

Gradina se întinde pe un teren enorm in interiorul palatului. Sunt sute de tipuri de flori, arbuști, plante și pomi dar cel mai interesant este un Ginko Biloba bătrân. Este un martor tăcut de pe vremea gloriei Palatului Gödöllő, din secolul 18.

În grădină, cât și în câteva saloane se organizează, de obicei, concerte de muzică clasică, spectacole de teatru și, desigur, nunti.

Chiar ne amuzam că in momentul în care am ieșit, pe poarta grădinii, intrau nu una ci trei alaiuri diferite de nuntași. Iar in foaier se pregătea concertul de harpă ce avea să se întâmple in seara respectivă.

Apartamentele lui Sissy

De la început suntem anunțați că nu putem face poze. Daca vrem suveniruri, putem achiziționa de la shopul de la ieșire. Și totuși, la intrare, te întâmpină un mostrar cu textile. Ideea este așa: nu este permis să te așezi pe mobilier, sau să atingi țesăturile ce ornează camerele. Dar, la începutul turului, poți atinge brocartul și mătăsurile, in mostrar. Si chiar suntem invitați să o facem de către muzeograf.

Păi, am mângâiat țesăturile, am admirat oglinzile, am oftat la măsuța de machiaj, până mi s-au scurs de tot privirile pe fiecare răftuleț și tablou al împărătesei îndrăgite.

Ce sa faci in Gödöllő?

Șase lucruri de făcut neapărat în orașul lui Sissy.

1. Să vizitezi Castelul.

2. Să numeri cele 40.000 de cârti din biblioteca Castelului Ráday.

3. Să iei cina la restaurantul Monarchia.

4. Să mergi la centrul de Echitație Lazar.

5. Să vezi ursii la ei acasă. Chiar așa se numește sanctuarul, Medveotthon.

6. Să dai o fugă la Hungaroring. (în 15 minute ești pe circuit)

Nu v-am agitat destul? Hai, pe cai! Știți unde sa mergeți in vara anului viitor 😎

(Visited 554 times, 1 visits today)