25 de kilometri de plimbare prin Budapesta

Reading Time: 5 minutes

Acum fix trei săptămâni alergam de căpiați prin Budapesta. Așa am început concediul de vara: te dai într-o dimineața jos din pat si pleci. Repede ca doar ai avut o luna de zile update la Accuweather pentru intreg circuitul. Si așa știam ca vom avea vreme buna pana la Budapesta.

Nu doar ca a ținut soarele cu noi, dar a ținut si timpul. Practic m-am întors acolo unde, in urma cu 18 ani, am lăsat nevizitate câteva alte parți ale Budapestei. Chiar daca sunt, cum ar spune unii, destul de comerciale, locurile acestea uimesc si acum.

Ce am revăzut, dar cu alți ochi? Iaca!

Podul lanțurilor

Cel mai romantic pod peste Dunăre, in viziunea mea. La capete tronează leii, pe margini se scurg milioane de oameni lungind-si gaturile sa prindă cu privirea cate o nava de croaziera, un vaporaș sau busul plutitor.

Iar seara, seara se fac cele mai interesante poze urcând drept, spre cetate, pe jos, nu cu funicularul.

Funicularul

E o chestie care pe mine nu m-a prins. Aștepți muuuuult, mult timp sa te urci, ca deh, sunt locuri limitate, pentru ca e MIC. Si mai aștepți muuult timp sa urci si sa cobori pentru ca e un funicular, nu lift. Dar, mergând pe lângă el, poți sa faci niște poze amuzante cu prietenii care insista 😛

Palatul Buda

Aici, e greu de explicat. De fapt nu e greu: e superb. Doar ca atunci când zici ca l-ai terminat de văzut, se întâmplă ceva: ceva care te va face sa-l vezi altfel, in alte vesminte. De gala, in Galeria Națională, la o expoziție de arta precum Klimt, Magritte sau Dali. O ușoară unda de glam rock la evenimentele de lansări sau festivalul vinului( care a început in ziua in care plecam spre Slovenia, ugh!).

Bastionul Pescarilor

Mi s-a părut nelalocul lui, știți? Adică toata povestea e un amalgam clasic, renascentisto, neo gotic si apare Bastionul. Pam-pam! Si cu ai lui dubioși care dresează vulturi sau lupi cu care poți sa faci o poza hrănindu-i. Ha-ha-ha! Dar cat de amuzata am fost când am văzut un vultur care era jumătate din mine iar domnul, care-l ținea pe mana, m-a întrebat daca nu vreau sa-l hrănesc. Era la dieta, carne cruda 🤯. Am zis nu, si așa a rămas! 

Biserica St Istvan

Cel mai potrivit loc pentru un festival de film in aer liber? In fata celui mai aglomerat loc din Budapesta. Biserica este mai ceva ca un magnet. Un magnet impunător, frumos construit, înalt, cu cea mai frumoasa vedere 360, cu delicate ornamente arhitecturale. Cum sa nu te atragă?! Vezi o lume întreaga începând de la trepte. Pelerini, turiști, gașcă de asiatici cu camere diverse si fanioane sa nu se piardă căscând gurile, francezi, spanioli, romani, italieni, nemți, mexicani, americani, studenți, copii, mamai. De toate pentru toate motivele. Si da, cel mai bine e de văzut la început de Septembrie. Altfel nu poți tine pasul la urcarea treptelor. 

Întâlnirea surpriza

Cu cine era sa mă întâlnesc in mijlocul Budapestei? Cu Reagan. Cel de-al 40 lea președinte american. Atât pot sa spun: m-a dat pe spate!

Ceva vechi sau ceva nou

Cofetăria din Budapesta

Gerbeaud, o prăjitura minunata. Dar si o cofetărie spectaculoasa. Cu toate ca se renova piațeta din fata cofetăriei, odată ce ai intrat înăuntru, nu trebuie decât sa te bucuri ca te-ai îmbrăcat corespunzător. Pentru mine a însemnat o rochița. Pai n-ai cum altfel! Te vezi in toate oglinzile enorme ce țin pereții îmbrăcați in draperii de brocart. Te apasă candelabrele imense, cu strălucirea lor sa te scufunzi intr-un fotoliu. Iar dupa ce ai inteles si ai acceptat ca odata ce ai inchis usa in spatele tau, te-ai intors in timp, la inceputul anilor 1900, respectuos, comanzi un platou de prajituri si un ceai. Ah, a fost minunat!

Cetatea Buda

Stradute mici, mici cu zeci de cafenele, magazine de suveniruri sau restaurante low profile. Zic low profile, pentru ca daca ai ști cu cine stai alaturi, la masa, ai avea tot respectul pentru carciumari. Parlamentari, membrii ai Guvernului, turisti, profesori, pitiponci sau afaceristi, toti mananca, beau, citesc presa, mai o carte, mai o conversatie in registru jos. Un amalgam relaxat, de miercuri seara, in Budapesta.

Bulevardul Andrassy

Era o vreme cand toata lumea stia ca shoppingaiala se face pe Utca. Ei bine, dar daca iti cauti rochie de Gala, vrei la Opera sau de abia astepti sa se lanseze cel mai nou hotel de stele in una din cele mai vechi castele din Budapesta, trebuie sa te plimbi pe Bulevardul Andrassy. Gucci, Prada, toti baietii, dar la fiecare capat tot gasesti un Kurtos asa ca sunt de toate pentru toti. Iar cladirile, cladirile fac toata plimbarea. Ca de altfel 80% din Budapesta.                                            

Berariile

Acum optispe ani, nu prea ma fascinau berariile. Mai ales in Budapesta. Mai eram si cu taica-miu.😇 Dar acum, pe studentie, asa de a te simti ai casei, am descins intr-una sau doua. Cosmopolite. Toate. Bine, alea amandoua in care am fost 😎. Ma rog, sa nu exageram, pentru party people exista “Cartierul Party Time” care tine vreo 4-5 strazi (dau detalii in particular).

Ce ramane de vazut?

Pai trebuie sa ne intoarcem. Da. Cu avionul, si pentru mai mult de o zi – doua, cat am reusit acum. Pentru ca mai sunt lucruri la care am ramas restanti. Si unele chiar nu sufera amanare!

Parlamentul

Adica bine, ne-am învârtit pe lângă, am admirat cladirea. Am admirat-o așa de mult încât am intârziat. Iar cozile de la caserii si timpul scurt ne-au presat sa impingem intrarea intr-o alta vizita. Așa că pentru data viitoare, vom achiziționa biletele online.

Baile termale

Băile Gellert si Băile Szechenyi sunt in pole position pe lista de vizitat la următoarea sosire în Budapesta. Și nu cred ca va mai dura prea mult, întrucat, cu căt este mai frig afară, cu atât mai atrăgătoare par băile termale.

New entry pe lista bailor termale sunt Baile Raz. Nu sunt noi, doar de pe la 1800, dar sunt gata de incercat.

Opera Maghiară de Stat

Măcar la matineu, într-o Duminica, și tot trebuie sa urc treptele Operei. Baleturile pentru copii, de dimineață sunt așa încântătoare. Și mai lipsite de foșnetul rochiilor de seară.

Insula Margareta

Insula din mijlocul Dunării despre care nu știu mare lucru. Doar că este frumoasă, ca un parc imens, o oază de relaxare, unde alergătorii din neobositul oras pot să se antreneze, pe o pistă lungă de 5 km, cu suprafață cauciucată.

La ce visez?

La o prajitură Gerbeaud și o baie într-o piscină cu apa termală😁. Fara mers pe jos 25 km intr-o singura zi 🤖

(Visited 146 times, 1 visits today)