Mocănița din Valea Hârtibaciului

Reading Time: 2 minutes

Mocănița. Adică trenul care circulă pe liniile înguste prin regiunile de munte. În Romania, pentru că da, există și în alte țări, sunt șapte mocănițe funcționale. Sau mai bine zis erau doar șapte mocănițe funcționale.

În trecut, existau mai multe asemenea trenuri, pe trasee din toată țara. Dar, pe rând, din varii motive, multe dintre trasee s-au închis iar altele au fost scoase din uz cu totul. Cam așa a fost și soarta Mocăniței care făcea legătura între Sibiu si Agnita.

Din 1965, pe linia Mocăniței din Valea Hârtibaciului a mai circulat un singur tren, in 2001, linia fiind trecută de atunci în conservare. Și ocazional, mocănițe închiriate pentru grupurile răzlețe de turiști.

Mocănița No. 8

Linia îngustă de cale ferată dintre Sibiu și Agnita a fost redeschisă weekendul trecut de un grup de voluntari care au grijă atât de întreținerea liniei cât și de funcționalitatea locomotivei și a vagoanelor.

Cei de la Asociatia Prietenii Mocăniței au reușit, prin eforturi mari să închirieze în week-end-uri o altă locomotivă pentru a da drumul la traseu chiar anul acesta. Ei sunt în așteptarea Mocăniței lor proprii, plan care se materializează chiar in timp ce citiți aceste rânduri.

Din totalul de 52 de kilometri cat avea traseul inițial, momentan doar 7 kilometri sunt salvați.

Program plecări Mocănița

Trenul va pleca la orele 9, 11, 13, 15 și 17 din stația Cornățel către Hosman, iar durata călătoriei dus-întors este de aproximativ 1h 20m. Prețul unui bilet este de 30 lei si trebuie achiziționat cu rezervare, înainte de a ajunge la stație.

Deocamdată se pot rezerva locuri pentru trenurile din 12 și 13 septembrie, pe siteul celor de la sibiu agnita railway.

În restul zilelor, plimbarea se face cu ciclodrezina.

Are patru locuri pe scaune și 2 pe biciclete și merge pe același traseu ca și Mocănița, Cornățel – Hosman. Durata unei curse depinde de cei care pedalează iar prețul este de fapt o donație de 50 lei. Pentru o zi întreagă. Sau, mă rog, cât vă țin picioarele.  

Valea Hârtibaciului

Este zona întinsa între Sighișoara, Sibiu si Brașov, pe unde curge râul Hârtibaciu. Cele mai cunoscute așezări din vale, Bărcut, Cornățel,  Alțîna, Nocrich sau Hosman sunt specific săsești, cu biserici fortificate, tradiții de demult și trasee pentru drumeții de neuitat.

Iar dacă nu încăpeți în acest sfârșit de săptămâna in programul Mocăniței din Valea Hârtibaciului, nu vă întristați. Acesta este doar începutul.

Și eu aștept cu interes programul viitor, după sosirea noului tren.

(Visited 364 times, 1 visits today)