În Covasna pe schiuri

Reading Time: 5 minutes

Știu că am rămas datoare cu săptămâna a doua de schi. Dar cum în Harghita a nins necontenit iar gheața mi-a cam jucat niște feste, am amânat ieșirea pentru sfârșitul săptămânii. Pentru Covasna, de joi.

Practic povestea a început cu ideea de a mă întâlni cu nașul meu la Covasna. Exact în stațiune. Pentru că eu umblu teleleu, printre munți și dealuri iar el, se întâmpla să meargă la tratament cu niște prieteni. Așa că în drum spre zilele de pârtie, am zis sa profit de ocazie și să fac un tur complet de Covasna.

Traseul m-a condus de fapt și spre creionarea următoarelor excursii în zonă. Covasna, înafara sezonului de iarnă, este o destinație ideală pentru iubitorii de conace și castele, de turism balnear sau meșteșuguri tradiționale.

Unde se schiază în Covasna?

Dar sa revenim de unde am plecat. Din Odorhei, până la prima oprire, direct în Sfântu Gheorghe nu faci mai mult de 1 oră jumătate. Iar din Brașov, jumătate de oră de drum și ești direct în centrul orașului.

Cu toate că orășelul este foarte drăguț și are un super restaurant, SZikra, de care am să vă povestesc cu ocazia plimbării prin Ținutul Conacelor, scopul intrării în oraș este exclusiv de a-l traversa către destinația finală, Șugaș Bai.

De la benzinăria Petrom, în sensul giratoriu, unde există și un semn către Șugaș Bai, drumul urcă direct spre stațiune.

Se ajunge ușor, chiar și cu mașina de transport în comun. Iar, ca idee, de la o anumită oră în sus, chiar dacă sunteți cu mașina proprie, la intrarea de jos, de la parc, vă veți lăsa mașina în parcare și mergeți către pârtie doar cu autobuzele puse la dispoziție de oraș.

Așa am aflat de la domnul care taie biletele la intrare, unde se plătește o taxa de 3 lei pentru acces. Cum spuneam, când se epuizează locurile de parcare din stațiune, jos la intrarea în pădure se înființează un post de politie. Pentru a evita aglomerația, o mașină de transport în comun va face cursele până seara pentru transportul turiștilor.

Bine, dacă vă cazați sus la pârtie, vă vor lăsa să urcați cu mașina proprie, normal. Dar ideea este că drumul prin pădure este unul și același cu drumul apelor minerale. Și este și traseul pentru biciclete. Iar unii oameni mai energici, fac și antrenamente, tot pe același traseu.

Oricum, dacă vreți să urcați cu mașina până sus, intrați înainte de ora 15:00. Pârtiile se deschid de la 15:00. Iar dacă sunteți în grabă, ca mine, intrați de la început, sunteți primii, și până la 16:30 deja sunteți gata obosiți. Faceți loc pentru alții.

Pârtii Șugaș Băi

Programul pârtiilor este între 15:00 și 21:00 iar ultima mașină de transport înspre oraș pleacă la 21:30. Deci, nici un stres pentru ultima strigare întrucât stația de mașină este la 50 de metri de teleski.

Sunt două pârtii, Mare și Mică. Ambele au instalații pe cablu și nocturne și sunt dotate cu tunuri de zăpadă.

Ambele pârtii sunt roșii iar diferența de lungime între cele două este de aproximativ 300 de metri. Cea mică are 250 m lungime iar cea mare, 560 m.

Tot în cadrul stațiunii, după schi sau după obicei, sunt câteva spatii în care puteți petrece multe ore de relaxare la Spa sau în cabane, la restaurante. Cât despre clubul ReKreativ, am sa va povestesc cu altă ocazie pentru că sunt multe de spus.

Pârtia Lőrincz Zsigmond 1 din Covasna

Din Covasna, Covasna. Adică chiar din stațiune. Practic, din Sfântu Gheorghe, în hai, maxim 30 de minute ai și ajuns în Covasna.

În timpul săptămânii, până Vineri, mai puțin Lunea când e închis, programul de pârtie începe la 15:00. Ca de obicei. Iar în week-end, de la 10 dimineața și până  la ultima strigare, la 21:00, pe nocturnă.

Este cea mai lungă pârtie din județ, de 1 kilometru lungime și este de dificultate medie.

Tot acolo, pe o lungime de 400 de metri se afla și sora mai mică, Zsigmond 2 care este și cea mai dificilă, fiind cotată ca pârtie neagră. Așadar, chiar dacă e mică, nu este neapărat și cea mai prietenoasă.

Sincer, nu sunt un mare fan al pârtiilor dificile. Iar dacă unii dintre voi sunteți de acord cu mine, și nu, nu sunt fricoasă, mă urmăriți spre una din cele mai noi pârtii din Covasna.

Valea Mare

Pârtia Oprea Valea Mare este fix stilul meu, tot mai de casă, așa. Nu e nici foarte abruptă, nici foarte aglomerată. Îmi aduce aminte de pârtiile „din spatele casei” din Harghita. Iar la 600 de metri lungime, pârtia este chiar generoasă cu mine.

Ai și posibilitatea de închiriere echipament la 45 lei per adult, un mini apres ski și posibilitatea de a învăța câte ceva de la Școala de Ski Oprea.

Camera Live Partia Oprea Valea Mare – mai dați un refresh din când în când.

Pârtia Comandău

De fapt Comandău este adevărata pârtie din spatele cabanei. O frumusețe albastră de 300 de metri lungime, în mijlocul pădurii. Genială. Și nici nu e departe de Covasna, ori de Sfântu Gheorghe. Se află cam la 50 de kilometri de Brașov și 25 de Sfântu Gheorghe.

Întorsura Buzăului

Iar cea de-a patra, dar la care nu am ajuns, este cea de la Întorsura Buzăului. Am înțeles că este tot o pârtie mică, de până  în 350 de metri lungime. Și am auzit doar lucruri bune despre ea.

Cum că în acest sezon pârtia este gratuită! Adică, Skipass-ul este gratuit, la fel și accesul cu sania. Tot ce trebuie să faceți este să aveți la voi echipamentul dar și acesta se poate închiria.

Spunându-vă acestea, îmi dau seama că săptămâna viitoare trebuie să ajung și la Întorsura Buzăului. Dar și la Comandău și Ghelința, o alta pârtie din Covasna pe care nu am pus piciorul. Încă.

Și abia apoi am să pot face un top, la fârșit de sezon, vin și cu o evaluare. Dacă mă țin picioarele și dacă mai trage o ninsoare, două pentru că deja încep temperaturile pozitive să-și facă de cap.

Până săptămâna viitoare, v-am pupat!

(Visited 1,311 times, 1 visits today)