Az újjászületett Barcaföldvári vár

Reading Time: 2 minutes

A barcaföldvári vár, németül Marienburg, románul Feldioara, a XIII. században a Német Lovagrend rezidenciájaként vált ismertté. A teuton lovagok, letelepedésük után, jelentős hadtudományi ismereteiket kamatoztatva, várat emeltek és földsáncokkal vették körül az akkori települést.

Akkor most Marienburg vagy Földvár?

Az 1345-os tatár rombolás után, 1420 körül, a helyi lakosság parasztvárként építette újra. Innen ered a Földvár név (Feldioara). A Német Lovagrend távozása után a lakosság ezt az elnevezést tartotta meg, innen ered tehát a román Feldioara név is.

Feldioara

Restaurálás

Hiszitek vagy sem, 2011-ben Marienburg egy romhalmaz volt. Mindössze négy fal és egy omladozó torony árválkodott a helyszínen.

2012-ben kezdődtek a restaurálási munkálatok, helyreállították a falakat, a 70 méter mély kutat, ma pedig a vár ismét XVII. századi állapotában pompázik. És csodásan néz ki!

A tornyokban állandó tárlatok vannak, különféle régészeti leletek, együttélési krónikák, korhű dokumentumok tekinthetőek meg. Nekem nagyon tetszettek.

Feldioara

Az élő vár

Az Élő Vár (Cetatea Vie) eseménysorozat szeptember 7-8 között egyfajta nyitott kapuk rendezvény. Előadások, különféle animációk, műhelybemutatók, koncertek, kézműves foglalkozások, gyerekszínház és zsibvásár színesítik a hangulatot, élettel töltve meg a feltámadt várat.

Feldioara

Eltérően a régmúlt időktől, amikor a hitélet volt fókuszban és valószínűleg az Istentiszteletek száma meghaladta az élő koncertekét.😀

A barcaföldvári vár a hét minden napján látogatható, Hétfőn 11:00 – 20:00 óra között, a többi napokon pedig 09:00-20:00 óra között. Figyelem, ez az augusztusi program.

Az egész éves program itt található: https://brasovtourism.app/places/cetatea-feldioarei-zseetjf3wahwew

(Visited 101 times, 1 visits today)