Fesztivál a Teleki-kastélyban

Reading Time: 3 minutes

Szokás szerint félig felkészülten indultam el, de most legalább megfelelően felöltözve. A szekrényben hagytam a motoros ruhát és elegánsan léptem a márványlépcsőkre.

A lépcsőkig viszont, amint átsétáltam a halastó felett átívelő hídon, képzeletben már egy 1780-as évekbeli vendégfogadásra koncentráltam. Mit is mondhatnék, megérintett ez a hely.

Különleges hely a Teleki-kastély, a szépen karbantartott park azt sugallja, hogy az épület falai mögött akár kétszáz évvel ezelőtti események is játszodhatnak, épp most, prózai jelenünkben. Nem is jártam olyan messze a valóságtól. 🙂

Ugyanis augusztus 17.-én itt lel majd otthonra az Awake – fesztivál, olyan neves meghívottakkal, mint például a Vita de Vie, a Subcarpati és a Milky Chance.

Visszatérve az 1700-as évek végi álomhoz, nem tudom ugyan, hogy mi történhetett akkoriban a báltermekben, de nekem látványtól leesett az állam. Persze, üresek a szobák és a termek, de a nagy tér, a művészien kidolgozott mennyezet és a nehéz, faragott ajtók láttán szárnyalni kezd a képzelet, vissza a régmύlt időkbe.

Sosem nézegetek online fotókat egy látogatás előtt, szeretem az első benyomás intenzitását átélni. Az emeleti nagy szalon pedig épp olyan, ahogy elképzeltem. A Teleki-kastély tύlszárnyalta a várakozásaimat, talán azért is, mert engem egész egyszerűen lenyűgöz a barokk, még akkor is, ha mára megfakult egykori eleganciája.

Utólag tudtam meg, hogy ezt az egykori – talán legszebb – erdélyi kastélyt a «Maros ékköve» jelzővel illették.

A Teleki-kastély is megsínylette a sötét történelmi időszakot, vagyis a háborύs fosztogatást és az államosítást, valamint az ezt követő hosszύ éveket, amíg tüdőbeteg gyermekek számára fenntartott kórház működött benne. De még megvannak az eredeti, míves kidolgozásύ csempekályhák.

És eredetiek még a kandeláberek, a faragott ajtók, a mennyezeti stukkók. Van varázsa, még ily üresen is.

A legtöbb életben levő Teleki leszármazott külföldön, vagy épp az óceán túlpartján tartózkodik. Ennek ellenére a dolgok jó irányban haladnak, 2011-ben az épületet visszaadták Teleki Kálmán grófnak.

Megvan tehát az esély, hogy visszatérjen a régi idők dicsősége: halad a restaurálás, eseményeket szerveznek, adományokat gyűjtenek a felújításra és szeretnék kihasználni a turizmus adta lehetőségeket. Teleki grófot láthatjátok a kastélybeli eseményeken és akár telefonon is elérhető, ha útmutatást keresnétek.

Ide biztosan visszatérek még, az első adandó alkalommal. Vagy, miért is ne…találkozzunk augusztusban a Awake-en!

(Visited 190 times, 1 visits today)