A marosvécsi Kemény-kastély

Reading Time: 2 minutes

A Kemény-kastély jelene örvendetesen alakul és jövőjére is bizakodással tekinthetünk.

A kastély 2014-ben került vissza a Kemény család birtokába, a jól ismert kommunista államosítás után.

Az államosítást követően javítóintézet működött benne, majd fogyatékkal élő gyermekeket és nőket gondoztak itt. Mondanom sem kell, hogy az egykori impozáns és meleg otthon alaposan megsínylette a szomorú időket. Szerencsére a visszaszolgáltatást követően elkezdődött a felújítása.

Az idegenvezetőm elképesztő információáradattal örvendeztet meg, a kastély történetét hallhatom 1200-tól napjainking, szédületes sebességgel. A bemutatkozásnál kiderül, hogy kedves mesélőm Kemény Géza.

Hol található?

Régentől Maroshévíz (Toplita) irányában, Marosvécs (Brancovenesti) falut kell keresni, a Waze egyenesen a kapuig fog kalauzolni.

Reneszánsz epítészet

A kastély az erdélyi reneszánsz jellegzetes formáit viseli, a XVI. század közepén, pontosabban 1537-1558 között alakult ki a kesőbb többször bővített és átalakított, de máig felismerhető formája. A belső udvar és az ablakok ma is őrzik e jellegzetes kor emlékét, innen egyenesen az alsó szinten levő gyerekszobákba lehet bemenni.

A változás évei

A XIX. század végén elkezdődött restaurálás, amely Möller István kézjegyét viseli, néhány igencsak jelentős változást hozott, így a XX. század elejétől a kastély funkcionális és kellemes otthonul szolgálhatott a Kemény család és meghívottjaik számára.

Möller István műepítész egyébként a sáromberki Teleki-kastély restaurálásánál is közreműködött.

A belső udvarból egy elegáns lépcsőn juthatunk a felnőttek lakrészeibe. Sorra látogathatóak a dohányzóhelyiseg, a könyvtár, a grófnők budoárja, valamint a Kemény grófok irodája.

Helikon

A Kemény-kastély kulturális fontossága az Erdélyi Helikon szépirodalmi és kritikai folyóirat, a helikoni közösség tevékenységének támogatásával teljesedett ki. Itt tartották az irodalmi munkaközösség első találkozóját 1926-ban, majd további rendszeres összejöveteleiket is.  A kastély kertje ideális helyszínként szolgált az írók, költők és gondolkodók számára.  

Kemény Geza úr számára is prioritás a különféle kulturális események szervezése, tematikus táborok, irodalmi, fényképészeti, színházi és egyéb rendezvények támogatása.

A Kemény család

A nagymúltú Kemény család kultúra, irodalom és sportszeretete, valamint vadászati és fényképészeti kedvteléseik impozáns lenyomatát képezik egy letűnt kornak, A velünk élő történelem, az utolsó évtizedek történései, valamint a különféle családi események hű kronikása a marosvécsi Kemény-kastély és hiteles mesélője.

(Visited 223 times, 1 visits today)