Marienburg, cetatea renăscuta din Feldioara.
Reședința cavalerilor teutoni, cetatea medievala din Feldioara era cunoscuta la 1200 ca si Marienburg, Cetatea Sfintei Marii, la începutul secolului al XIII-lea. Inițial, teutonii au fost păzitori ai spitalului Sfânta Maria, aparținând cavalerilor cruciate germani. Mai târziu, mulțumită experienței dobândite in apărare își arata măiestria in realizarea sistemelor de fortificații si transforma așezarea intra-una militarizata.

Pana la urma e Marienburg din Feldioara sau cum?
Țineam sa va povestesc puțin cum si-a schimbat Marienburg destinația, intr-un timp foarte scurt, întrucât, vizitând cetatea, n-am înțeles de unde amestecul de activități specifice călugărilor cat si prezenta armelor..

Schimbarea numelui, ei bine are o alta poveste. Aparent, un document datând de la jumătatea anilor 1400, arata cum, de fapt, cetatea ar fi fost construita de localnici, din pământ. Tot in interesul apărării locuitorilor si al bunurilor acestora. De aici numele de Feldioara, de la Foldvar – cetatea din pământ. Având in vedere ca prezenta cavalerilor teutoni in tara Barsei, chiar daca a fost însemnata, a fost de scurta durata, locuitorii am menținut numele derivat din maghiara, al cetății.
Restaurare ca la carte
Va vine sau nu sa credeți, in 2011, Marienburg era o ruina. Se mai vedeau, la suprafața, o jumătate de turn si patru ziduri.

Începând cu 2012, a urmat un proces serios de restaurare. S-au restaurat toate zidurile, s-a reconstruit fântâna. S-a făcut tot ce s-a putut pentru a aduce cetatea la forma din secolul XVII, in anul de gratie 2018. Si arata mi-nu-nat!

In cadrul cetății, acum, sunt prezente expoziții în turnuri – “Mărturii arheologice şi mărturii de locuire şi conlocuire în Feldioara” cat si “Cavalerii Teutoni” / “Armindenii”.

Recunosc ca m-au impresionat amândouă. Dar mai mult si mai mult, cea a Armindenilor.
Cetatea prinde viată
Cetatea Vie, este numele evenimentului din 7-8 Septembrie, un fel de ziua porților deschise la Cetate. De fapt, cam așa se va întâmpla. Spectacole, animație, ateliere, concerte, teatre pentru copii si târg. Practic cetatea va prinde viată, pe timp de sărbătoare.

Nu chiar ca pe vremuri, pentru ca atunci, era organizație monahala si deh, mai mult cu slujbe decât cu concerte.😁
Poftiți la Marienburg
Cetatea Feldioara are programul de vizitare de luni până duminică, astfel: luni 11:00 – 20:00 și de marți până duminică în intervalul 9:00 – 20:00. Acest program este valabil pentru luna august.
Pentru tot restul anului, programul este aici