Zilele Medievale in Bistrița

Reading Time: 4 minutes

Vine Târgul Mare din Bistrița! Atât m-am învârtit sa ajung la Nunta Zamfirei ca n-am reușit. Daca oamenii aia, de la doar cel mai mare Festival De Folclor International din Romania, nu au reușit sa facă măcar un amarat de event pe Facebook. Dar, nu m-am supărat îngrozitor întrucât a fost ziua bunica-mii si nu m-as vedea dansând la Nunta Zamfirei, in Bistrița, in loc s-o sărbătoresc pe draga de ea.

Si mi-am propus sa va introduc puțin in povestea Bistriței, cu atât mai mult cu cat in cadrul sărbătorii, vor avea loc si Zilele Medievale. Sau măcar sa va prezint un alt festival medieval decât cele din Sighișoara sau Mediaș. Pe care presupun ca le știți 😁

Cand?

In primul rand va spun ca are loc in perioada 31 August – 1 Septembrie. Sa nu ne auzim vorbe ca n-am spus cand.

Unde? Orașul medieval Bistrița

Mai sta in picioare un perete care sprijină un turn. Bastionul Dogarilor din Bistrița. Ultimul bastion al cetății medievale care a fost dărâmata, nu in urma uni asediu, nici a unui incendiu ci pe motiva ca, la 1863, zidurile erau depășite din punct de vedere strategic.

Va imaginați o cetate înconjurata de un zid strașnic, completat de 18 turnuri, bastioane si patru porți de acces? Ei bine, astăzi, exista o macheta a ceea ce a fost cetatea medievala.

O puteți vedea ascunsa pe unul din cele 17 (sau 22) pasaje si străduțe care înțeapă centru vechi, coborând înspre, unde erau odată, zidurile fortificate ale Bistritz. Pentru ca da, i se spunea, pe bune, Bistritz, cu „tz”, in vremurile trecute.

Kornmarkt

Sau piața de cereale, se organiza in centru, de-a lungul șirului de case cu arcade, construite la sfârșitul anilor 1400-1500. Sau altfel denumit, Ansamblul Șugălete, este zona de prăvălii. Acolo era centrul comercial al orașului medieval Bistrița.

Casa Argintarului

Tot pe aceeași parte cu Șugălete, un pic mai sus, se afla si Casa Argintarului. Contrar tuturor așteptărilor, înăuntru nu sunt expuse bijuterii sau obiecte din argint. Este o casa muzeu, in toata regula dar care înseamnă mult mai mult pentru comunitatea sașilor si istoria culturala. Ocazional sunt organizate expoziții de pictura sau sculptura si ateliere pentru copii. Dar cel mai important este curatorul Casei Argintarului, domnul Eugen Milos, care va poate introduce in istoria orașului Bistrița de la începuturi si pana in zilele noastre.  Istorie completa, documentata cat si folclorica, cu câteva picanterii pe alocuri.

Casa cu Lei

La numărul 8, pe strada Nicolae Titulescu, se afla „Centrul de arta tradițională”, într-o casa stil baroc. Nu va așteptați, ca mine, sa vedeți tronând lei la intrarea in casa, sau pe post de gargui. Numele casei vine de la blazonul breslei măcelarilor, aflat pe edificiul clădirii, reprezentând si doi lei.

Struțul

De unde struți in Bistrița? Nu sunt dar, struțul reprezintă un simbol al faptului că orașul a sprijinit dinastia d’Anjou în lupta  cu nobilimea maghiară, in secolul XIII. Orașul a primit atunci, in urma susținerii, dreptul de autonomie si însemn de recunoaștere, regele a dăruit Bistriței stema cu struțul încoronat.

Se pare ca la momentul acela, struțul, era considerat mai puternic ca un cal. Si ca ar fi putut manca fier. Așa umbla vorba, n-am inventat povestea.

Așadar, chiar daca prin orașul nou, vedeți mere gigant, acestea au legătură exclusiv cu fabrica de suc de mere si nu-l veți regăsi pe blazonul orașului.

Biserica Evanghelica

Am lăsat la sfârșit cel mai important obiectiv din centru vechi, către care converg toate pasajele si anume Biserica Evanghelica.  Turnul bisericii, la 75 de metri înălțime, este cel mai înalt turn bisericesc medieval din piatra din Romania. Construcția a suferit modificări peste timp, trecând de la stilul gotic la cel renascentist, ca pana la urma sa primească si unul dintre primele ceasuri publice, la 1500.

Daca ajungeți pana in ora 15:30, puteți urca in turn sa admirați Bistrița de sus. Doar sa nu fie in timpul săptămânii  „Școala Altfel” ca se complica treaba.:)

Revenind de unde am plecat: Zilele Medievale.

Vor fi doua zile pline de concerte de muzica medievala irlandeza, neo-rock medieval, dansuri, teatru si diverse reprezentații de tip sportiv. Ca de exemplu un turnir 🏰

De fapt merg pentru spectacolul de acrobație cu foc si pentru păpușile uriașe. Oricum, va las aici desfășurătorul programului celor doua zile de Târg.

Suficient de romantic, renascentist sau gotic? Cu un asemenea amestec sigur veți fi incantați de acest accent SteamPunk Bistritz.

(Visited 190 times, 1 visits today)