Șase motive sa mergi in Paphos in luna Mai

Reading Time: 7 minutes

De ce Paphos? Pentru ca pana una alta plecasem in vacanta, pe bune, ultima oara, in August anul trecut. Ce înseamnă pe bune? Adică minim 4-5 zile. Cat sa ai timp sa te deconectezi. Ah, si pentru ca am găsit oferta last minute când ne-am decis brusc sa plecam in vacanta.

Cum am ales Paphos? Pentru ca a răspuns la următoarele dorințe: clima calda, apa marii suficient de calda pentru luna Mai, arheologie, insula, ceva nou si plimbări lungi sub clar de luna.

Primul contact cu un cipriot a fost deosebit de plăcut, cu mângâieri si răsfăț din prima clipa. In realitate, am cunoscut un motan care ne-a ținut de urat la cafenea pana a sosit mașina. De fapt, toata vacanta a fost o pisiceala: cate o mata pe sub masa la terasa, una care cânta serenade sub balcon seara, si nenumărate umbre care te urmăresc pe peste tot.

Despre transport sau transfer de la aeroport

Ca de obicei, am ales sa nu ne luam transfer de la aeroport la hotel, direct. In principal, pentru ca avem o grămadă de timp de pierdut pana la ora check-in-ului. Acum, aveam următoarele opțiuni:

Transportul in comun

Pe care l-am si ales. Graficele de traseu sunt simple si poziționate fix in statia din fata aeroportului. Foarte convenabil, fix vezi tot Kato Pahos si te poți opri oricând pe faleza. Si in plus, o călătorie costa 1,5 Eur pe care o achiți in autobuz. Se pot achiziționa si abonamente de o zi sau o săptămâna.

Uite, las aici traseele combinate pentru câteva din locurile de vizitat. Din Harbour trebuie sa faci următoarele:

Taxi

L-am ales exclusiv la plecare. Pentru ca am mers mai mult pe jos, sa scăpam de urmările delectării cu munți de cartofi prăjiți si a tortului delicios. Altfel, preturi decente si găsești mașina la orice ora, mai ales noaptea 😁.

Mașina de închiriat

N-am ales-o pentru ca am știut ca avem nevoie de câteva zile întregi doar pentru Paphos si împrejurimi. Dar cu proxima ocazie, pentru Limassol si Larnaca, sigur vom alege sa închiriem.

Datorita faptului ca am ajuns înainte de startul sezonului am avut noroc de lume putina. Asta a însemnat, pe lângă noroc de făcut poze, zero cozi la intrarea in muzee, expoziții sau terase. Din Iunie, nu garantez nimic.

Cu ce sa începi? In nici un caz cu un Ouzo. N-am nimic cu băutura dar nu sunt cea mai prietena cu anasonul. Prefer sa recomand multa apa. Pentru ca este cald, chiar si in Mai. Si aveți de vizitat. Mult.

Paphos la pas

Primul loc pe care l-am străbătut a fost portul si faleza, din dorința de a respira aerul de mare. Nu mai simțisem de mult sarea in aer. Așa ca prima seara a fost cu 8 km de plimbare printre magazine de suveniruri si terase multicolore de n-am stiut unde sa ne oprim. Era si greu, erai întâmpinat din metru in metru cu „Doriti ceva de baut? Poate o înghețata?” sau „E frumos la vecinul dar la noi e special” Deschiși oamenii si buni de gura, as fi intrat la fiecare pentru ca mă simțeam ca acasă.

Si nu degeaba, sunt peste 25.000 de romani care trăiesc in Cipru. Cu 4 ne-am întâlnit la Moornings, unde lucrează in servicii. Alți 5 la locul nostru de cazare. Si cea mai mare surpriza am avut-o la aprozar, unicul deschis la 10 seara, unde, la casa era o românca care ne-a explicat proveniența legumelor si fructelor.

Cumpara produse locale

Fructele si legumele crescute in Cipru sunt total altceva decât cele care se vând la noi, in tara, la supermarket, cu eticheta de Cipru. Am avut plăcerea de a cumpăra din aprozar: o portocala care nu a putut fii tăiată in felii întrucât curgea zeama din ea ca din robinet. Lămâia pe care am cules-o dintr-un copac a fost la fel de mare ca pumnul unui boxeur iar coaja la fel de subțire ca o coperta de carte. Si sucul…am făcut 4 limonade cu o singura lămâie.

Cred ca este a N-a oara când recomand sa cumpărați produse locale si sa consumați mâncare cat mai proaspăta, din ingrediente locale. Si aici, in Cipru, nu uitați de peste si fructe de mare. Bine, recunosc, musacaua e la mare cinste, la fel si carnea de miel dar, atâta timp cat sunt din „gradina” le trec pe meniu, la loc de cinste.

Apropos, nu exista street food. Maxim, maxim, găsești cate un Gyros. Exista fast food: Mc si celelalte litere, toate, dar cam atât. Covrigarii, patiserii sau ceva pe conceptul Cartofisserie, nu o sa găsiți. Dar la orice pub au minim Fish & Chips.

Cum sa scapi in 5 zile de kilogramele in plus

Mergi pe jos. Vizitezi locuri, muzee in aer liber, înoți, închiriezi o bicicleta si mergi pana in Coral Bay sau cânți cat te tine gura in Karaoke pub. Glumesc, Karaoke-le este doar pentru distracție. Mă rog, când ai un pic de voce.

Mormintele Regilor

Si acum îmi vine sa rad. Am ajuns la intrare, nimeni,. La casierie, doar casiera. Si plini de entuziasm cerem doua bilete si o harta a mormintelor regale. Iar doamna, simpatica, ne spune „Știți, nu avem harta ci doar ghid dar găsiți tablete cu informații, in parc. Ah, si..sa știți ca nu sunt regi înmormântați aici. De fapt sunt doar niște morminte din secolul 4 BC si unele din secolul 2 AD, dar nu știm ale cui sunt.”

Nu mi-a știrbit cu nimic entuziasmul, mai ales ca eram înainte de apus, cu puțin, iar situl arheologic arata ca in documentare BBC. Sunt in total 8 morminte de vizitat. De fapt sunt mai mult grote, decât locuri amenajate, in special cele dinaintea erei noastre. Cele realizate ulterior anului 0, arata mult mai elaborate, din perioada elenistica.

Catacombele si Copacul dorințelor

Se spune ca, daca agăți o batista in fisticul uriaș de la intrarea in catacombe, iți va fi îndeplinită o dorință. N-am apucat nici sa mă gândesc la o dorință, la cat de repede am tăiat-o din catacombe.

Acum îmi vine sa rad dar in seara in care am decis sa coboram in catacombe nu am fost cea mai amuzata. De fapt, ne-am gândit ca in drum spre port, sa vizitam si Catacombele, pentru ca ne atrăseseră privirea din prima zi, la sosire. Datorita copacului imens in care atârna, agățate batiste colorare si fâșii de textile.

Situl nu este păzit, nu se plătește intrarea dar nici nu recomand sa mergeți după inserat. Nu este luminat iar panica te poate cuprinde, ca pe mine, când aleargă câțiva guzgani prin încăperi. Atunci mi-ar fi trebuit o pisica serioasa după mine.

Farul din Paphos

De la noi, de pe dealul pe care ne-am cocoțat cu cazarea, in ultima curba din panta mare – au fost multe pante- in fiecare seara, ne opream la Belleview. Adică un loc in care erau 2 bănci, in fata unei case, pe deal, de unde se vede tot Kato Paphos. Si Farul, si epava din largul marii. Tot acolo, sus, am petrecut cele mai frumoase apusuri din Paphos.

Si am decis sa coboram sa vedem Farul. Tot la pas, pentru ca am mâncat. Mult si bun! Si pe la kilometrul 3, am decis brusc sa facem dreapta spre faleza. Si uite așa, am mai mers vreo 5 kilometri, pana am ajuns in port si din cauza mea nu am intrat sa vizitam Farul. Pentru ca era închis si pentru ca eu am zis sa facem dreapta, in loc de stânga. Si așa am ocolit Farul 😊. Pana a 2-a zi.

Parcul arheologic Nea Paphos

Ziceam ca am reușit sa ocolim Farul, mulțumita mie, dar a doua zi n-am mai mers. Pentru ca am intrat in Parcul Arheologic in pas alergător. Zic in viteza întrucât am ajuns spre închidere. Ideea este ca nu sunt multe locuri umbrite in parc. Iar vizita pe timpul zilei se poate dovedi a fi chiar neplăcuta, sub soarele arzător al verii. Ultima intrare este in jurul orei 18:30, sau chiar mai devreme. Stiu ca pe progam spun ca 19:30 dar parcul se desfasoara pe o suprafata intinsa pentru care trebuie sa iti aloci cel putin doua ore de vizitat. Iar vilele, chiar se închid la 19:30.

Vilele

Casa lui Dyonisos, Casa lui Orfeu, Vila lui Theseu si Casa lui Aion sunt clădirile ce adăpostesc cele mai interesante grădini pavate cu mozaicuri decorative reprezentând scene de vânătoare si zeități antice. Cea mai mare dintre toate este Casa lu Dyonisos, întinsa pe o suprafața de 2000 mp din care peste 550mp sunt acoperiți cu mozaicuri.

Odeon si Agora

Din păcate Amfiteatrul nu a rezistat cutremurelor si a trebuit restaurat in cea mai mare parte a sa dar asta nu împiedică pe nimeni sa participe la spectacolele organizate in fata pieței antice (Agora).

Castelul Saranda Kolones

Castelul bizantin a fost construit in secolul 7 cu intenția de a proteja portul de atacuri inamice dar in urma unui cutremur din 1233 a fost părăsit. Pot sa spun, in schimb, ca așa părăsit cum este, arata spectaculos.

Bazilica Chrysopolitissa

Este una dintre cele mai mari biserici construite in secolul 4 e.n dar care a suferit numeroase modificări structurale si de apartenenta religioasa pana in anii 1300, devenind chiar gotica pana la ruinarea sa in 1600.

Si încă se continua a se face săpături. Inclusiv in momentul închiderii, in care noi alergam la propriu sa vedem situl, un student la arheologie (sper) curata si nota măsurători si date intr-un carnețel. Old school.

Ne întoarcem in Paphos?!

In concluzie, având in vedere ca săpăturile arheologice in Paphos au început in anii 60, nu pot sa spun ca nu vom reveni. Ca sa nu spun ca mai sun câteva locuri in care ar fi trebuit sa ajungem si chiar ar fi meritat daca mai aveam 2-3 zile in plus. Am tot oscilat ce excursie de o zi sa alegem, ca aveam de unde.

Dar cu siguranța ne vom întoarce in Cipru pentru a descoperi alte locuri precum Limassol, Larnaca sau Nicosia.

Si Flamingo boys 😂

(Visited 1,411 times, 1 visits today)