Ouzo, Tsipouro sau Raki

Reading Time: 3 minutes

Întrebarea este de fapt, v-ați prins, ce va place mai mult: tescovina greceasca sau cea turceasca?

Nu râdeți, ca fix asta sunt: băuturi spirtoase distilate din struguri. Ce, la noi nu ați băut Tescovina sau grappa, cum ii zic italienii? Bine, bine, nu sunt la fel, normal. Dar, după mine, anasonul strica treaba atât la Ouzo cat si la Raki. Din aceasta cauza sunt pentru Tsipouro. Mai bine hai sa le definim ca sa răspundem in cunoștință de cauza:

Ouzo

Este o băutura aperitiv specific grecească făcută din struguri si/sau cereale, anason, mastica, menta, ghimbir, fenicul, chimion, cimbrișor, cuișoare, alune, scorțișoară și lime sau chiar portocala. Zici ca e medicament. Doar ca, desigur, nu îl veți găsi in nicio farmacie.

Tsipouro

Tsipouro este un digestiv elen, produs din struguri si care de obicei nu conține anason. Drept pentru care nu se va servi cu gheata sau apa rece.

Atat Ouzo cat si Tsipouro (sortimentul cu anason) sunt însoțite de “mezedes” sau “meze”, adică aperitive. Nu exista un fel anume de meze cu care sa le asociezi. De fapt, conținutul diferă de la o tavernă la alta: daca ești in mainland sunt compuse adesea din brânzeturi iuți, măsline si cârnați. In zonele apropiate de mare, la mezedes primești: anșoa, plevușcă sărata conservată in ulei, caracatiță marinata sau tsiros. Sau..salata de arici de mare, preferata mea!

Raki sau „Laptele leului”

photo/Barbara Haddock Taylor [Sun Photographer]
Yani Raki a fost „chinul” meu in Istanbul. Pentru ca este un distilat Anatolian din struguri, stafide, piper şi anason, fiind învechit apoi în butoaie din lemn de stejar, despre care gazda a spus ca: se servește cel mai bine cu peste, kebab, murături, salate, chifteluţe şi preparate cu ulei de măsline.  Adică cu orice, oricând dar alături de prieteni. Si am stat vreo trei zile:)

Trebuie sa va spun ca totuși, toate cele trei tipuri de băuturi au si calități curative: proprietăți antiparazitare, scad tensiunea si, se spune, favorizează absorbția de fier din alimente. Așa se spune, eu nu am observat mare lucru. Ba da, predispun la schimbări de dispoziție in bine, prin consum moderat si responsabil, desigur.

In concluzie: ce alegeți in funcție de băuturile tradiționale de mai sus? Sa fie Grecia sau Turcia, ca vacanta este!

(Visited 672 times, 1 visits today)