Bacăul Bacovian

Reading Time: 3 minutes

Cred ca sunt printre putinii oameni cărora, elevi fiind, mi-a plăcut Bacovia. Știu de unde mi se trage si nu are legătura cu depresia. Avea bunica-miu o carte in format A5, cu ceva grafica mov. Geniala. Poezii cu strofe scurte, altfel de cuvinte si desene. L-am înțeles direct. Si fără sa știu biografia omului, la 5-6 ani, primul lucru cu care l-am asociat a fost orașul Bacău. Bac(ovia) din Bac(au). Nu-i așa ca e ușor de reținut?!

Așa ca nu mare mi-a fost surprinderea când am ajuns la mijlocul Caii Mărășești si l-am regăsit pe Bacovia, așteptând parca, ușor aplecat, sa vina ploaia peste Bacău. Nici acum nu mi s-a părut trist. Ci doar preocupat. Daca ar fi avut o tableta in mana, s-ar integra perfect in societatea de astăzi.

La Bulevard

Plimbarea de seara este “chestia” băcăuanilor. Trotuarele sunt atât de late încât poți sa mergi cu toata gașca aproape in tandem, fără sa deranjeze. Cu skateuri, biciclete sau la pas, toata lumea face o mișcare de seara, cel puțin pana la Teatru. Pentru ca acolo e locul unde se întâlnesc toți. Pe colt, la Luca.

De la un capăt la altul al bulevardului, zona de promenada seamănă cu un catwalk in toata regula. Magazine de rochii, pantofi, haine tematice, pentru nunti, încălțăminte sport, croitorii, metraje, te urmăresc toate si care-i sentimentul? Ca nu e “tacky”, chiar sunt cu bun gust. Poate ajuta si faptul ca o doamna cântă liniștită la harpa in mijlocul bulevardului de răsuna pana la catedrala si înapoi. Romantic, nu-i așa?!

Papa bun

Specificul zonei este clar italienesc. Majoritatea restaurantelor sunt pentru iubitorii de paste si pizza iar pe locul doi sunt covrigăriile: Luca, Petru, Gigi de care vrei. Oricum, n-ai șanse sa treci pe lângă covrigărie si sa nu te lipești măcar de un Luca cu măsline. Poate doar sa fii in alergare. Cum se întinde mozzarella aia calda nu se întinde nimic altceva in lumea asta 😁 .

Food Fun Fact

GELU Vikingelu’ este cel mai amuzant produs fastfood pe care l-am întâlnit in ultima perioada. Si cu frații lui Fritzy – cartofii prăjiți wedges. Si ii găsiți la Viking’s, desigur. La celălalt colt, după covrigăria Luca. Si pentru extra kick, sa accedeți si la o porție de bule cu brânză iute. Rup!

Parcul Cancicov

Intrarea frumoasa cu arcade, te lasă sa intri pe aleile generoase ale parcului, umbrite de așa de mulți copaci ca nu ai avea șansa sa te prinzi ca ești de fapt pe drumul către gara. In special când se învârte Caruselul si miroase a vata pe bat.

Palatul Roșu din Bacău

Palatul Roșu este de fapt palatul familiei Cantacuzino-Paşcanu-Waldemburg  iar numele ii vine de la cărămida roșie din care este construit. Si nu este chiar in Bacău ci la 15 km de oraș, in drum spre Piatra Neamț. In Lilieci. Chiar daca nu sunt multe indicatoare in Bacău spre castel, odată ajunși in sat, pe DN, nu aveți cum sa ratați intrarea care duce in mijlocul parcului dendrologic. Același parc in care s-a filmat acum…mulți ani „Dumbrava Minunata” a lui Sadoveanu. Povestim si despre el in curand.

Va spun sincer, Bacăul este atât romantic si artsy, si mai ales fashion. E musai sa-l includeți într-o călătorie prin Moldova.

(Visited 57 times, 1 visits today)