Tradiționala ieșeală de 1 Mai: lacul de Romania

Reading Time: 4 minutes

De pe la 1 Aprilie tot aud chemări: “Vino la mine”, “sa fim iar împreuna”, știți gen N&D 🙂 Dar cum am o mare aversiune fata de aglomerație si in special fata de clasicul “mergem de 1 Mai la mare” am ales si anul acesta fix altfel. Tot cu apa dar mai mica.

Si m-am gândit sa va dau câteva ponturi de a “merge de 1 Mai la mica”. Sau mai bine spus iată câteva alternative ale clasicului litoral: lacurile din Romania.

In primul rând nu uitați ca exista vineri 27 Aprilie si se poate extinde weekendul pana pe 1 Mai. Daca sunt bugetari printre cititori:) știți despre ce vorbesc.

Iata si recomandările de apa mica (lacuri) pentru weekendul cu mulți mici. Doar 10, de data aceasta:

  1. Apropos de mici si de Dedulești 🙂 Sa începem cu câteva aflate in județul Vâlcea:

Super cunoscutul Lac Vidra, Lacul Gâlcescu, Lacul Avrig sau Lacul Petrimanu

Găsiți cazări la pensiuni cochete si simpatice pana sa ajungeți la baraj, la Vidra. De exemplu la Casa Bucureasa din Malaia ( 4*). Nu te așezi in mijlocul Parângului dar nici nu recomand, de fel, cazările in buricul târgului, din rațiuni de spațiu si cost.

2. Apoi puteți continua traseul pe Transalpina si veți da peste lacurile : OASA – TAU – MUNTINU. Si daca sunteți pe 2 roti si se schimba vremea, ca la munte, va recomand cazare la Transalpina Lac (cabana e chiar ce trebuie).

3. V-as recomanda sa faceți si Transfăgărășanul pentru a vedea Balea dar cel mai bine alegeți sa mergeți intr-un alt weekend sau alta perioada care n-are legătura cu exodul romanilor la iarba verde. Serios, am stat câteva zeci de minute sa traversam si alte zeci de minute sa găsim loc de parcare si alte zeci de minute sa prindem un cadru cu lacul in care sa nu fie prezente grupuri de persoane. Altfel, e vis. Dar într-o alta zi.

4. Datorita distantei, Lacul Colibița, s-ar putea sa fie o opțiune pentru minivacanța de Ziua Muncii, pentru cei din zona de nord a tarii. Sincer, zona este super faina deși drumul e cam trist calitativ. Iar cazarea e bine sa o faceți chiar in Bistrița. Dar odată ajuns acolo, vezi asta:

 

5. Preferatul meu, de departe este Sf Ana. Este singurul lac vulcanic din Romania, si a dat folclorului nu mai puțin de 4 legende. Doua legende povestesc despre originea lacului, toate plecând de la o fata Ana care ori a blestemat lacul ori s-a aruncat in el. O alta care zice de bine si a 4 –a care anunța starea vremii. Despre cazare, știți ce va recomand: Tușnad.

6. Cel mai spectaculos, din punctul meu de vedere, este lacul Vidraru. Nu de alta dar: unde mai poți face bungee jumping de pe baraj? Toți dependenții de adrenalina, mana sus! Ceilalți, printre care mă enumăr si eu, putem sa închiriem bărcuțe 🙂

7. Lacul Izvorul Muntelui aka Lacul Bicaz este relativ nou, de prin anii 60 când s-a definitivat construcția barajului. Stați așa! Daca va decideți pentru Bicaz sa nu ratați Cheile Bicazului, Parcul National Ceahlău si in niciun caz bikazkayakfest ce are loc la sfârșitul lunii Mai.

8. Daca tot ați ajuns la Bicaz, următorul pe lista este Lacul Roșu, o frumusețe stranie dar fermecătoare.

9. Cel mai mic lac din Romania: Lacul Ochiul Beiului, aflat in Cheile Nerei. Se spune ca apele sale nu îngheață iarna datorita izvorului subteran. N-am ajuns iarna dar din auzite, se pare ca merita plimbarea.

10. Destinația Baia Mare – Baia Sprie va spune ceva? Daca nu, va spun eu: Lacul Albastru! Este arie protejata si unicat in Europa. Apele lacului își schimba culoarea din clipa in clipa, in funcție de vreme, lumina si conținutul de fier si cupru care se schimba la rândul lui din timp in timp. (a ramas pe lista de vizitat)

Cred ca v-am dat câteva variante, ce ziceți? Eu s-ar putea sa aleg Lacul Snagov:) Asta înseamnă pachet full option:  cazare si mâncare asigurata, lac este, ponton pentru pescuit avem, bărcuța așteaptă o plimbare, pădure este, traseu pentru alergat este (încă puțin pana la MHM).

Gata, de 1 Mai sigur mă duc la mica!

(Visited 129 times, 1 visits today)