Tihany, destinația aromata de pe lacul Balaton

Reading Time: 4 minutes

E o vreme afara de-ti vine sa fugi din tara!

Știu ce vorbesc pentru ca am mai făcut-o. De câteva ori chiar. Singura problema e atunci când ești urmărit de norul ala plin. Si chiar am pățit-o 🙂 De doua ori!

Prima data am plecat sa scăpăm de vremea meh, într-o mare viteza, cu motorul. Si fix când am zis ca atât a fost, ne-a prins din urma la Oradea. Super fain, 1 ora plimbare romantica prin ploaie deasa si rece. Demna de bancul cu motanul adolescent si ta’su. Exact așa am zis si eu.

Si ne-am stors peste noapte la hotel iar dimineață, Busu zicea ca e ok s-o întindem la drum pe la 8 jumate. Fix așa n-am făcut, am întârziat fo’ ora si ne-am trezit pe autostrada cu noru’ deasupra noastră. Nu cred ca a stat la coada la vinieta in Ungaria, ori la vama.

Si ne-a plouat. Zeci si sute de kilometri. Si am zis sa ne dam jos de pe autostrada. Doar ca sa ne prindă din nou. Si am fugit pana la Balaton. Unde, surpriza, ne-a pierdut pentru câteva minute. Moment in care am zis, gata: aici stăm. In Tihany.

Am găsit cazare, cu „va rugam frumos” 🙂 pentru ca in Iulie-August nu găsești cazare acolo. Majoritatea cazărilor sunt in vile noi sau in 2 cartiere de case vechi, tradiționale. Absolut superbe! Dar exista si hotelul la care am tras noi, de lângă școala de navigație. Serios, copii care învață sa navigheze veliere pe lac. Au loc, pentru ca nea Balaton are doar 592 km pătrați.

In lungime are 77 km, pe care am încercat in repetate rânduri sa-i atacam cu bicicletele dar reușit a fost doar cu motocicleta:). Poate vom reuși cândva si cu bicicleta ;p

 

Prima data ne-a oprit din demersul nostru de a înconjura lacul o cârciuma. Pfoai de capul meu! Mâncare tradițională, bere „de casa” cu ceva aroma florala. Si palinca casei. De 21 de feluri. Inclusiv de porumbe. E un fruct care se găsește la marginea pădurilor si se culege prin noiembrie. Buna si aia.

A doua oara, ne-am oprit într-o alta stațiune Balatonfured, unde am zis ca stăm un pic sa bem apa si ne-am făcut cu 2 prăjituri, o plimbare prin centrul vechi si un super cappuccino.

A treia oara, tot in cârciuma aia adevărata ne-am oprit. Incercam sa gasim vinul facut de calugari dar a fost scump la vedere:)

A patra oara am dat bicicletele pe hiking, pentru ca am văzut niște poze făcute de sus de pe deal si am zis ca e musai sa ajungem si noi acolo.

In concluzie, Tihany este minunat pentru ca:

  • Este o bijuterie istorica a Ungariei, satul fiind fondat in Evul Mediu, de către regele Andrei I, care a stabilit aici locul de înhumare al familiei regale, in 1055.
  • Abația Tihany a fost stabilita in sat in secolul 13 si funcționează de atunci.
  • Exista un magazin doar cu produse din marțipan. Sunt reproduse scene întregi din desene animate sau povesti.
  • Paprika Haz este locul de unde poți sa cumperi cea mai fina si mai nobila paprika.
  • LAVANDA, levănțica in toate formele: pe câmp, in fotografii, arome pentru casa, parfumuri, înghețata, bere, săpun, buchete, pictura, ceramica, arta, mâncăruri.
  • Sport: nu stai nici un minut (înafara orelor de masa si somn)! Ai trasee de biciclete, hike, bărci, hidrobiciclete, kite (e vânt bun), veliere, înot. Apropos de înot, e mega ciudat sa intri într-o apa care arata ca oceanul, cu valuri cu tot, dar are gust de apa dulce.

Eu nu pot decât sa sper ca a 5a oara va fi cu noroc: luam bicicletele, pedalam minim 30-35 km (LOL) si ne cazam in alta parte decât in Tihany, ca a 2-a zi sa fim înapoi, după alți 30-40 km (ROFL). Subliniez „sper”:)

Serios, merita, o data in viată, sa înconjurați lacul Balaton începând cu Tihany. Sau mai bine terminați la Tihany, berea cu lavanda s-ar putea sa ajute mai mult după efort.

 

(Visited 571 times, 1 visits today)