Credință de otel. Inima lui Isus, o legenda in devenire.

Reading Time: 3 minutes

Mi-a dat Nede, un prieten, mesaj acum vreo 2 ani si-mi spune “daca știam ca te-ai mutat in zona te întrebam pe tine cum ajung la Isus de Otel din Harghita. Ca l-am căutat pe la Miercurea Ciuc si nu l-am găsit”. Exclus sa va povestesc ca nu știam. Si am întrebat. E super ușor, e lângă Odorhei. Așa ca am fost, ieri.😁

Cum ajungi?

Dinspre Odorheiu Secuiesc înspre Târgu Mureș, la intrarea in Bisericani, faci dreapta. Si mergi preț de 4 sau 5 km. Si daca stai prost la orientare, nu-i bai. Exista Waze si te duce exact la țintă, in spatele statuii.

Drumul e ok atât timp cat nu te grăbești. E macadam. Si mult praf de ridicat si pus pe mașina. Iar daca iți plac drumețiile, alături de câțiva prieteni, e fain sa urci pana sus la pas. Mai ales ca ai ocazia sa tragi si pe la stana pentru ceva telemea, urda sau alte tipuri de brânza.

Cei mai curajoși pot chiar sa încerce cu bicicleta, dar cam strângi din dinți la coborâre.

Exclus sa urci pe ploaie cu mașina sau bicicleta, nici cu ATV-ul. Poți sa te încumeți doar daca arata accuweather ca e soare sclipitor. Altfel, la pas, echipat corespunzător de nămoleala.

De ce Isus din Otel?

Pentru ca așa ar fi simțit domnul “Gordon”. Sau pentru ca satele aveau nevoie de protecție împotriva viiturilor. Sau pentru ca așa s-a nimerit acolo sus, pe deal.

Cine?

Domnul “Gordon” a avut ideea si finanțarea pentru ridicarea statuii pe de dealul Gordon. De fapt, dansul nu era chiar domnul Gordon, doar ca afacerea dansului a fost cea cu lactatele Gordon. Super faine, apropos. Chiar la baza dealului, pe partea cealaltă de drum, sub privirea oblăduitoare a lui Isus de Otel, produce cu spor fabrica de lactate.

Ca s-a adunat o gașcă întreagă de finanțatori si ceva de la primărie, este parte din aceeași poveste. Oricâți au fost si oricum s-au adunat, cert este ca Isus e acolo.

Legenda

Localnicii spun ca cel mai probabil domnul “Gordon” a primit “vorba de sus” ca urmează sa se duca si atunci a ridicat statuia de 22 de metri si jumătate. Sa rămână ceva in urma. Mă rog, în afară de cele lumești: familie, copii, afaceri si altele. Sa știe protejate toate celelalte.

Monumentul

Cea mai mare statuie a lui Isus din Europa, la 22, 5 metri înălțime, este considerata sora mai mica a statui din Rio de Janeiro.

Eu vad aici o opera de arta. Este un obiect de cult intr-o oarecare măsura dar, pe de alta parte, pare sa fie interpretare heavy metal a protecției divine. Nu știu exact cum s-o definesc dar este impresionanta.

Si are chiar doua fețe. Una exterioară, care te copleșește si a doua pe interior. Cat urci pana sus, in cap, poate sa iți para ca nu e mare brânză 😉 dar dinăuntru in afara, pare sa semene cu Statuia Libertății, sau Darth Vader.😎

Practic, trăgând puțin de păr toata povestea, când vizitezi Inima lui Isus, parca vezi o lume întreagă intr-un singur moment: cu un picior in Rio, unul in New York, capul in nori si totuși, ești pe deal in Harghita.

(Visited 758 times, 1 visits today)