Racoș, ultimul Vulcan al României

Ultimul vulcan vizitat de mine este cel de la Racoș. Din întâmplare. Știu ca nu este cel mai onorabil lucru de spus dar, exact așa s-a întâmplat. Pentru ca reîncep seria de calatorii descoperitoare de castele uitate in timp, prin România. Si așa am aflat de fapt ca, in afara Castelului Sükösd-Bethlen , uitate de îngrijirea atât de necesara a patrimoniului au rămas atât Lacul de Smarald cat si Coloanele de Bazalt. Si, desigur, situl Vulcanului de la Racoș.

Ultimul Vulcan

Ultimul vulcan ce a erupt in Romania a construit, la propriu, un sat întreg. Si cine știe cate case, conace, străzi, pavaje si alte terenuri de tenis sau piste de alergare. Mă rog, erupt e mult spus, întrucât vulcanul de la Racoș nu a fost unul cu erupții spectaculoase. Acesta face parte din tipologia de vulcani care erup efuziv. Adică? Scoate mai lin lava la suprafața, mai mult prin scurgere decât prin explozie.

Pe de alta parte, ii spun ultimul pentru ca este si cel mai tanar vulcan din Romania. Tanar, adica din Pleistocenul mediu si inferior. Ce inseamna? Cam de acum 2 milioane de ani. De fapt, geologii spun ca aceasta ar fi datarea celor din urma create roci bazaltice. Toata gasca Persanilor, s-ar fi creat pe parcursul a 550 de milioane de ani. Fara graba.

Spuneam de realizare de terenuri de tenis si pista de stadioane deoarece vulcanul a fost intens exploatat pentru zgura naturala. Solul rosu imi aduce aminte de copilărie când, nu știu de ce, aveam la antrenament doar șosete albe. Iar când mă întorceam acasă aveam onoarea de a scoate praful de zgura din șosete, cu săpun de casa. Un vis 😁

Cum ajungi?

La Vulcan se ajunge ușor, daca ești prieten cu Waze. De data asta, ca niciodată, m-a dus exact pana la parcarea de pe platou. Exact la baza pantei. Nici țipenie de om! Nu mai spun când am început sa cobor in con, tot așteptam sa vad un turist, sau un localnic. Pustiu. Dar nu mi-a părut rău.

Am urmărit cărarea pana jos cu un ochi pe urmele de biciclete si cu unul la “urmele” de capre. Iar din metru in metru ridicam privirea la pereții care-si schimba culorile si textura, întocmai ca o galerie de arta.

Vulcanul este spectaculos. Situl arata ca si când ai fi într-o filmare dintr-un western sci-fi. Exact la Westworld m-am gândit când l-am văzut. Sau la una din reclamele oldies de la Marlboro. Nu știu de ce fac atâtea referințe la cowboys dar sigur are legătură cu urmele lasete de vite prin tot parcul geologic Persani. 😎

Celor pasionati de fotografie, va propun sa luati cu voi un trepied.si eventual sa asteptati o luna plina. Hai ca vine vara si or sa tot fie ocazii.

Calatoriti, oameni buni! Avem o tara frumoasa si va doresc s-o vedeti pe toata.👀