Când vrei sa ai de unde alege o pârtie din 7 mergi la Harghita Bai
Încă ninge. Chiar daca iese puțin soarele si se apropie de doar -4 grade, asta nu înseamnă ca sus, la Harghita Bai, nu poate fi frigu’ vieții. Ceea ce am si experimentat, desigur. Când pleci din oraș la minus șase grade, sa nu uiți ca oricând, pot fi minus șaisprezece sus. Si ca aparatul foto poate sa leșine iar măreața baterie de la smartphone sa zică „noapte buna”.
Dar sa începem cu plecatul de acasă si lista de „neapărate”
Am făcut o lista de neapărate pentru ca am experimentat pe viu:) si e musai sa aveți la voi când alegeți sa mergeți la schi (înafara de echipament complet sau măcar îmbrăcămintea adecvata)
1. Doua perechi de șosete si mânuși. Nu puse unele pese altele:) dar neapărat sa aveți schimburi.
2. Cagula sau alta forma de acoperit locurile esențiale ale feței. Zic asta pentru ca fularul nu prea m-a ajutat nici măcar la plimbarea pana la mofete.
3. Puneți un pumn de alune sau ceva mini ciocolata in buzunarul accesibil. Am simțit foamea abia in fata restaurantului, când am si început sa vad steluțe.
4. Pouch de plastic pentru cartele si bani, agățat in buzunar.
5. Olecuță de crema pentru după:)
Si cam atât pentru ca orice altceva găsiți la pârtie.
Masa, casa si dans
Fix de cazare nu duce nimeni lipsa la Harghita Bai. Sunt zeci de pensiuni plus hoteluri si, desigur, cabane de închiriat. Unele chiar la intrarea pe pârtii. Dar mi-au făcut cu ochiul 3 in mod deosebit.
Hotel Ozon, cea mai mare unitate de cazare situata chiar lângă traseul de biatlon. De obicei, aici se cazează copii veniți in tabere de schi sau alți împătimiți ai biatlonului. Practic, cu Ozon se deschide stațiunea.
Cabana Piatra Bufnitei. Nu știu de ce mi-a atras atenția. Poate pentru ca aici e primul loc din care poți sa închiriezi snowmobile. Dar cred ca de fapt are legătura cu numele in sine. Suna amuzant:) De fapt mă interesează pentru ca e la baza pârtiei, in fata casei de cartele.
Partea nasoala este ca atunci când ai plecat de la Ozon, pana la Bufnita ai halit un Langos (nu poți altfel), iar pana stai sa te echipezi in fata La Csipike mai bagi si un Kurtos. De aia ziceam mai sus – luați un pumn de alune la voi:) sa nu ajungeți sa va rostogoliți la pârtie.
Extra schi
Pârtia de „gogoși”. Foarte amuzanta! Te dai cu un colac gonflabil, uriaș. Atenție, sa va luați casca cu voi: de snow sau ce mai aveți. Sau închiriați de la centru. Pentru ca arata super fun dar poate fi si periculos daca va răsturnați.
Iar vara, aveți de alergat in sus si-n jos prin parcul de aventura Balu. Si trasele de MB. Si acum e ok sa mergeți la intrarea in părculeț dar…poate doar pentru cei mai mici care nu au curaj sa încerce altceva înafara leagănului:) Încă.
Tratamente
Mofetele din Harghita Bai sunt bai de gaze sulfuroase. Adică miros nașpa dar te ajuta in tratarea diverselor afecțiuni.
La fel si cu apele minerale. Sunt patru izvoare importante : Izvorul de ochi, Izvorul din pădure, Izvorul principal, Izvorul de stomac si alte câteva mai mici pe trasee nebătute de mine, pana acum
Indicațiile terapeutice sunt atât pentru tratamente interne cat si externe. Apele de aici se folosesc în tratamentul bolilor de inima si ale sistemului circulator, respectiv în inflamații cronice si al problemelor digestive.
Cât ai de schiat
Patru luni de ski pe an, in conditii normale de vreme. In caz de iarna lunga, la Harghita Bai se poate schia pana in luna Mai.
Inițial au existat trei pârtii: cea Mare (Kossuth, Csompoly 630m), pârtia de Mijloc 200 m(Miklós,Igo) si pârtia Ozon (Kompona 300m). Apoi s-au alaturat Csipike (400m), Tofalvi (200m), Kossuth 2 (800m) si Kossuth 3 de 1000 de metri lungime.
In total, la Harghita Bai sunt 7 pârtii de toate culorile, dimensiunile si traseele. Iar prin târg umbla vorba ca in următorii ani va fi realizata o noua pârtie. De 3 km.
Sper ca v-am făcut un pic pofta de ieșit la zăpadă. Si daca nu acum, pe 24 ianuarie este liber, si e joi. Suna a week-end prelungit si pentru voi? Pe noi sigur ne găsiți pe Harghita.