Haide sus pe Mădăras

Reading Time: 4 minutes

Daca nici ieri n-am obosit, nu cred ca mai ating pragul asta prea curând. Am decis zilele trecute, după ce am terminat cu pârtia din Homorod, sa urcam pana pe Mădăras-Harghita. Nimic mai ușor de zis. Dar de făcut, este echivalentul a doua ore de cardio. Si asta in mașina, la volan. Pentru ca in afara de alb, cu ceva nuanțe de alb si un strop de alb pe si mai mult alb nu puteam sa găsesc. Așa ca am consumat toata energia pana la pârtie doar cu atenția distributiva.

Drumul prin liniște

Ca sa ajungi pe Mădăras, la ski, pleci din Odorheiu Secuiesc, pe ruta Brădești-Izvoarele si cam la 3 km de la pensiunea Ivo (unde se mănâncă regeste preparate de vânat) începi sa urci.

Mădăras

Astăzi am aflat ca era urgent sa avem si lanțuri:) Avem Honda CR-V, nu ne trebuie lanțuri. Glumesc, voi sa va luați. Din decembrie si pana in Martie, e bine sa fiți asigurați. Si nu neapărat ca ar fi dubios drumul dar daca te întâlnești, ca mine, cu câteva căprioare si te oprești sa faci o poza sau 20, trebuie sa mai si pleci din zăpadă.

Sus-jos, program de partie
Mădăras

Am urcat frumușel pana sus, la intrare si am oprit repede, pe stânga, sa nu care cumva sa nu pot sa plec daca vine ninsoarea. Niciun stres. Nici ninsoare dar nici soare. M-am lovit de o ceata cu vizibilitate maxima la 30m de nu puteau sa se dea copii cu sania in parcare. Nu mai vorbesc de pârtii.

Mădăras

Pana ne-am învârtit, pana ne-am întrebat ce facem, s-a risipit cat pentru o cartela de 2 ore. Si atunci sa te ții. O mare de oameni, snowmobile, skiuri, monitori si pânze de teleski se întind cat vezi cu ochii.

Toate culorile

Din șase pârtii n-ai cum sa nu apreciezi măcar una. Ca e albastra, roșie sau neagra ideea este ca ai de unde alege. Si ai si de unde sa închiriezi echipament daca nu ai venit cu el la purtător.

Mădăras

Exista si nocturna, desigur. Pe anumite trasee, nu toate:)

Cazare

In 2005 erau maxim 3 cabane iar accesul se făcea destul de anevoios. Nu este cazul in ziua de astăzi. Iar pentru si mai mare siguranță, cazarea se poate face începând din Zetea, Sub Cetate si pana in Ivo. Sunt foarte multe locuri cochete care inspira la o cazare fie ea si de weekend.

Mădăras

Ideal ar fi sa te cazezi sus, la pârtie. La Súgó, Pethő sau Gyopár si încă câteva care sunt acoperite de zăpadă de nu știi sa le deosebești. Toate arata ca scoase din cărțile de povesti pentru copii. Dar înăuntru este alta poveste. Cu șemineu, vin fiert si pisici torcătoare.

Cea mai noua apariție este Hostel 21 care are o pizza fantastica iar cea mai veche unitate de cazare este Menedékház unde-si fac veacul toate generațiile de mini schiori. Din ce in ce mai pricepuți.

Mădăras

De abia aștept sa mă întorc sus, dar de data asta am sa mă uit pe camere mai întâi si întâi. Sa fie o zi cu soare si sa nu fi nins proaspăt ca astăzi, când la 8 dimineața erau 15 cm de zăpadă in fata casei.

Dar vestea buna este ca iarna este de abia la început iar sezonul, pe Mădăras tine pana la jumătatea lui Martie daca nu chiar mai mult.

Planul secret
Mădăras

Pentru o distracție pe cinste m-am gândit sa las mașina jos la Izvoarele, sa urc cu tractorul sau mașina altcuivaJ si sa cobor cei 10 km de sus, pe skiuri. Cu toate ca s-ar preta mai mult la biatlon, zic așa: încercarea moarte n-are. Doar sa nu mă întâlnesc cu ursul, in loc de căprioare:)

(Visited 218 times, 1 visits today)