Cheia e la Tibi!

Reading Time: 4 minutes

Săptămâna trecuta a fost o nebunie. Un soi de roadtrip cu de toate. Am început cu Laslea si o povestioara super amuzanta. Idealul a fost sa ajung sa vizitez doua biserici fortificate din apropiere de Sighișoara dar care nu sunt Biertan:)

De fapt am continuat excursia începuta cu o săptămâna in urma, când am dat o raita pe la 3 biserici din Sibiu si n-am apucat sa ating toate obiectivele.

Așadar, m-am întors lângă Sighișoara, cu forte proaspete.

Doar ca forțele mele proaspete nu au fost suficiente pentru a răzbate in mini cetatea bisericii fortificate din Laslea. De fapt singura problema a fost yala. Era încuiat iar găsitul cheii a fost o epopee întreagă.

Lângă biserica, este un centru de tratament la care m-am gândit sa apelez pentru informații. Nu atât cat sa îmi rezerv o zi de diagnoza dar cat sa găsesc pe cineva care sa îmi înlesnească intrarea in bisericaJ. Intuiția a fost cu mine, deoarece, de la camera de garda a reieșit ca cei care au cheia au legătura cu centrul. Păstrătorul cheii este Tibi. N-am înțeles cu ce se ocupa. Nici daca lucrează la centru dar cert este ca el ar fi ultimul deținător. Si a început o alergătură prin centrul din Laslea. Toata lumea îl căuta pe Tibi.

După jumătate de ora, am abandonat căutarea cu mențiunea ca mă voi întorci, pe drumul spre casa. Poate am noroc mai târziu, mă gândeam. Sau măcar apare Tibi. Umbla vorba ca, înainte cu o săptămâna a mai venit un domn, un străin, sa viziteze biserica si s-ar fi rezolvat cumva.

Mă rog, idea este ca am plecat mai departe către Mălâncrav, știind ca întreg satul este considerat ca patrimoniu multietnic viu si aveam așteptări mari de la micuțul sat. Si nu mi le-a înșelat.

Am parcat aproape de intrarea in gradina de jos a domeniului bisericii din Mălâncrav, fix lingă una din casele frumos renovate, in stil săsesc, desigur. La poarta, a ieșit o săsoaica intre doua vârste afișând un zâmbet discret. Mi-a luat inima in dinți si am cerut voie sa las mașina lângă casa iar dansa a fost mai mult decât înțelegătoare, ba chiar am fost invitată înăuntrul curții sa vad ce frumos sunt aranjate mesele pentru prânzul copiilor, din tabără, ce urmau sa vina la masa. S-a dovedit ca, fără sa știu, am parcat lângă una din casele pensiune susținute de  Fundația Mihai Eminescu. Tot de la dansa am localizat si restul de 5 case ce fac parte, pe lângă conacul Apafi, din pensiunile agroturistice, susținute de aceeași fundație, deschise turiștilor.

Am lăsat in urma mașina si am urcat către biserica cocoțata in vârf de deal, in lateralul conacului. Am rămas uimita de frumusețea grădinii interioare si de cat de bine este întreținută biserica. Am aflat, de aici, ca este cea mai mare congregație tânără de sași din Romania, peste 30 de tineri si chiar din ce in ce mai mulți copii. Poate unde si datorita implicării majore a preotului german care a venit inițial pentru o perioada de 1 an si a rămas aici si următorii 24. Dar mai multe aflați chiar de la custode aici, in videoclip.

Comunitatea este foarte unita, aici in Mălâncrav. Toata lumea lucrează la întreținerea patrimoniului. Sunt meșteșuguri si tradiții reîmprospătate si revigorate si transmise mai departe următoarelor generatii cat si turiștilor prin atelierele organizate periodic.

Conacul Apafi își are si el rolul lui atât in istorie cat si in comunitatea de astăzi. Întrucât a fost renovat începând cu anii 2000, acum este folosit atât in regim de pensiune, loc de evenimente cat si de exponat. Are o curta imensa, cu fântână arteziana si plina cu tot felul de pomi fructiferi, la limita livezii de meri ce se întinde pe 108 hectare.

Din păcate n-am reușit sa vizitez niciuna din cele 5 camere pentru oaspeți, întrucât toata lumea era plecata la plimbare cu bicicletele, pe traseu. Dar am reușit sa trag cu ochiul pe geamul de la foaier si pot sa spun ca arata promițător:)

Apropos, pentru cazare, va puteți adresa celor de la fundație, direct.

Cred ca acum, toamna, este cel mai potrivit anotimp pentru a vizita Mălâncrav.

Taberele pentru copii s-au cam terminat si aveți șanse sa va cazați chiar in Conacul Apafi. Iar merele, tocmai se transforma in suc, la fabrica ecologica din sat, ca sa nu mai spun ca așa as gusta un ștrudel cu mere făcut aici, in bucătăria săsească, de numa’-numa’.

Dar sa revin de unde am plecat. In Laslea, la întoarcere, n-am rezistat si am întrebat din nou: s-o fi găsit cheia de la biserica? Mai, Tibi nu e de găsit! E ca Fata Morgana. Toata lumea îl caută, îl bănuie ca are cheia, da nu l-a văzut nimeni…

 

(Visited 27 times, 1 visits today)