Cum spui „Buna ziua” sau „Care este specialitatea casei” in diferite tari
Știu ca e atrăgător sa pleci într-o vacanta in afara tarii. Dar cum ne pregătim pentru plecarile in tari străine? In ziua de astăzi este atât de simplu sa google-sti orice, in special destinații de vacanta. Dar un click nu este îndeajuns pentru pregătirea de vacanta. Trebuie sa faci putin mai multe de atât.
Cum mă pregătesc de vacanta? Pai da, Google e sfânt la câteva capitole:
Din numele destinației aflam unde se afla cu exactitate, ce limba se vorbește, ce tip de oameni locuiesc acolo, mica istorie, un pic de geografie si chiar vremea.
Cel mai important este sa ne facem bagajele temeinic. Despre bagaje sub 10 kg, am povestit mai demult. Despre cărțile de citit in vacanta găsiți inspirație intr-un articol mai vechi dar si urmărind #fericescu pe Instagram sau Facebook.
Pe lângă toate acestea însă, îmi place sa învăț câteva cuvinte si expresii in limba tarii pe care urmează sa o vizitez. Drept pentru care va recomand da dați o raita prin librarii, biblioteci sau online după ghiduri de conversație. Știți, acelea mici, mici de tot.
Știu ca engleza este la putere dar, sunt tari chiar in Europa, in care daca nu știi limba nativa, ar trebui sa prinzi câteva cuvinte in germana sau italiana. Nu de alta dar nemții si italienii sunt turiști de profesie 🙂 si nu de multe ori m-am întâlnit cu situația in care a fost bine ca am reținut Zimmer Frei si Albergo.
Spre exemplu, in Grecia, in locațiile neumblate de romani, dar se pare nici de turiștii britanici, in Evia, era ori germana ori greaca. Iar in Croația, tot in zonele neumblate de masa mare de turiști, ne-am descurcat in italiana si germana.
Pentru roadtripul de săptămânile următoare m-am pus la punct cu câteva expresii in limbile croata si maghiara pentru a-mi surprinde plăcut gazdele. Ah, da suntem pe drum deja:)
Si daca nu aveți timp de umblat prin magazine, va recomand o serie de resurse gratuite de învățare a câtorva expresii in diferite limbi străine:
Iar daca va apuca mai serios dorința de învățare a oricărei limbi străine, la nivel de conversație, va recomand aplicația de mobil (pentru IOS si Android) Duolingo. Japoneza mea deja a ajuns la nivelul 2:)
Dobar način!