Expozitii, arta si istorie la Cetatea Făgărașului

Reading Time: 4 minutes

Știați ca in Hoghiz exista 3 castele si 2 biserici monument? Am aflat alaltăieri când căutam sa vizitez ceva aproape de casa.  Iar in momentul in care am văzut ca sunt 3 castele intr-un sat, am zis ca a dat norocul peste mine. Si așa însuflețita eram încât am plecat de acasă fără sa-mi mai pun întrebarea de ce nu am găsit povesti despre ele.

Trei castele: Haller, Kalnoky si Guthman-Valenta. Primele doua sunt cumva contopite intr-un parc plin de verdeață, transformate in scoală. Doar ca, vacanta fiind, unele scoli sunt chiar încuiate. Așa ca am plecat cu buza umflata, pe românește. Speranța a murit fix in spate la Profi, unde minunea ce speram sa se arate, așteaptă despuiata. Evident ca am sperat sa nu fie adevărat dar înscrisul “pericol de surpare” m-a adus la realitate rapid.

Si uite așa, am rămas fără subiecte. M-am dus cu sacul la pomul lăudat.

Așa ca de supărare, am plecat la Făgăraș. Eram sigura ca Cetatea nu mă va dezamăgi. Dar ce alergătura a fost. Se apropia deja de ora 16:00 când am intrat in oraș si mă gândeam ca se închide ca orice program obișnuit, pe la 17:00.

Programul de vizitare al Cetății Făgărașului

Dragii mei, puteți s-o vizitați toata vara de marți pana vineri, inclusiv in Septembrie, începând cu 08:00 pana la ora 19:00. Iar in weekend de la 10:00 la 18:00.

Din Octombrie, programul se reduce pana la ora 17:00.

Am intrat agitata de teama ca nu apuc sa vad tot. Dar m-am liniștit dupa ce am văzut ca programul este prelungit. Nu mai zic ca mirosea a gogoși de la una din căsuțele din parcare de îmi venea sa ies înapoi. Așadar, nu uitați sa beți apa sau sa mâncați înainte, turul durează cam o ora si jumătate, nu faceți ca mine.

După ce am intrat am făcut exact invers decât oricine altcineva: am pornit in tur direct de la sfârșit:) Din sala tronului. Ideea este, la etajul 2, spre sala tronului sunt doar 5 încăperi, mobilate auster, după explicațiile din înscrisurile vremii. Având in vedere ca a fost garnizoana militara, nici nu e de mirare. Doar ca din cauza faptului ca a funcționat si o închisoare aici, tot mobilierul existent acum este replicat. Nimic din ceea ce veți vedea in circuitul salii tronului nu este original. Dar chiar si așa, este impunător.

Trebuie sa recunosc ca mi-au plăcut mai mult exponatele din muzeu, de la primul etaj. Te plimba din Epoca Bronzului, in secolele II-III si pana in al XIX-lea.

Obiectele sunt expuse in Sali diferite, pe secole sau epoci, de la romani la breslele de meșteri din timpul principilor Transilvaniei si pana la colecțiile particulare de ceramica, sticla, mobilier sau arta populara.

Înafara de expozițiile de arta populara, mi-a atras in deosebi atenția, cea legata de perioada balurilor de epoca: sunt expuse ordine de dans copertate sau sub forma de decorație. Un vis!

   

Printre exponatele mele preferate se enumera: ordinele de dans, ceramica decorativa, garniturile pentru camerele de zi, colecția de sticlărie de cobalt de la Bixad si cea de Bohemia. Ah si vitraliile heraldice de Bohemia. Si “Casa Doamnei”.

De fapt, cel mai bine mergeți sa vizitați Cetatea Făgărașului. Este foarte frumoasa, cu expoziții interesante si bine întreținută. Apropos de recondiționări si reparații, am înțeles ca in curând va intra, iarăși, într-o perioada de renovări, in urma aprobării finanțării cu fonduri europene. Nu se știe încă data exacta dar bănuiesc ca vara acesta aveți timp sa dați de mâncare la lebede nestingheriți.

(Visited 92 times, 1 visits today)