Aventura in Elada, prima oprire: Thessaloniki

Reading Time: 4 minutes

Sa începem cu faptul ca am ceva rădăcini grecești:). Dar foaarte fine. Adică de la o stra-stra-strabunica. De fapt la mine in familie suntem atât de amestecați încât am noroc ca am certificate de naștere care sa ateste locul de baștină.

Dar știu sigur ca acum am sa va spun părerea mea despre Grecia. Mergeți!

Primul meu contact a fost cu Grecia Antica, prin scoală, odată cu lecturile obligatorii cat si cele de vacanta (de plăcere). Apoi a intervenit opera. Si nu mult mai târziu, am plecat in prima excursie, in turul Greciei.

A fost o poveste fascinanta de aventura 🙂 Au fost prea multe premiere de odată: Thessaloniki, fisticul, nuca de cocos (proaspătă), caracatița murata, iaurtul grecesc Total, Meteorele, insulele, uleiul de măsline, feta, alfabetul chirilic, Atena, ce mai: elfteria. Din ’93, m-am întors de 3 ori, ultima oara fiind acum 2 veri.

Nu s-a schimbat mare lucru in ….sa nu calculam câți ani au trecut. Dar va spun ca trebuie sa începeți o data si o data cu începutul.

Cel mai aproape de Romania, este Thessaloniki. Iar aici am câteva sfaturi esențiale:

Parcarea

In primul rând, daca sunteți cu mașina sau motorul, găsiți un loc de parcare la cazare, sau pe lângă centrele comerciale, in locurile libere free of charge (gasiti aici o harta interactiva). Altfel, in centru, sau pe malul marii, cu greu veți găsi locuri si daca o faceți va costa cat nu merita.

Cazarea

Evitați cazările in  piețele mari din old city, ca Aristotle Square sau in resorturile din afara orașului. Sunt exagerat de scumpe. In schimb puteți găsi niște bijuterii pe bulevardele din mijlocul orașului sau pe străduțele ce coboară către mare. Ultima oara am stat la Queen Olga, un super hotel comunist dar care avea parcare subterana, pe malul marii, la un preț decent, chiar in plin sezon.

Mâncarea

Credeți ca e de gluma? Cu mâncarea nu e de joaca. Așa ca am încercat tot: de la cel mai bun gyros, lângă Turnul Alb (Psisou sta Karvouna), la cea mai fina salata de arici de mare, in 7 Thalasses. Pentru desert însă, va recomand sa va plimbați in sus si in jos pe toata faleza pentru înghețată. Sau, sa intrați in cofetarii, am luat si acasă in cutiuțe de metal, frumos colorate, tot felul de dulciuri simandicoase.

Băuturi

Vinurile albe sunt cele mai bune, peste tot, dar va sfătuiesc sa nu încercați Retsina de oriunde. La capitolul bere, recomand, la draft Alpha. Iar ca tărie…se știe: tsipouro, lângă meze.

Locuri de vizitat

Orașul este făcut sa vizitezi cat te țin picioarele. Sau pana te plictisești sa urmărești pisicile pe străduțe:). Sunt zeci, sute, mii de pisici care patrulează orașul sau te așteaptă la cate o terasa sau lângă un obiectiv de vizitat.

Prima oprire, Turnul Alb. Muzeul oferă o incursiune in istoria orașului din cele mai vechi timpuri si pana astăzi, iar vederea de sus iți ia respirația instant.

Ano Poli, este o zona ce se întinde de la Agios Dimitrios la Zidurile Bizantine, cu case înțesate pe străduțe mici, reprezentative pentru stilul arhitectural Macedonean si Balcanic.

Muzeul Arheologic din Thessaloniki este un locul in care trebuie sa mergeți daca vreți sa vedeți expus capul Medusei 🙂 si nu numai.

Cel mai impresionant muzeu, in schimb este cel al Culturii Bizantine. Cel puțin așa mi se pare mie, poate unde este si unul dintre cele mai modern din Grecia.

Iar serile, le puteți petrece la terasele de pe faleza sau in Ladadika, cartierul cosmopolit in care va puteți amesteca printre localnici, turiști si studenți.

Si un ultim pont, pentru pasionații de surf (wind, kite, paddle): vântul bate neîncetat in Thessaloniki!

In concluzie, faceti un bagaj mic, luati copii, cateii, pisicile, sau zmeele, dupa caz, si in 8 ore sunteti in fata statuii lui Alexandru cel Mare, in Thessaloniki.

Vacanta frumoasa dragilor!

(Visited 159 times, 1 visits today)