I Amsterdam sau I heart Amsterdam
Sunt valabile amândouă, pana la urma. Amuzant este ca nu am reușit sa fac niciodată poza de turist in Amsterdam. Dar promit ca de data asta am sa fac sigur:)
Am fost in Amsterdam de trei ori pana acum dar, de fiecare data a fost diferit. Foarte diferit.
Prima data am fost cu o gașca nou nouță de prieteni, care au transformat experiența intr-un deliciu. Cu ei am descoperita latura de pub, viața de seara, experiențele comerciale si unele total out of the box.
A doua oara am fost cu la o conferință care s-a dovedit a fi chiar ok. Dar am avut si momentele de descoperire a altor locuri pe care le-am ratat prima oara. Si cu diamante. Vizualizate doar, fără shopping ca buzunarul de conferință nu permite.
Iar a treia oara, desigur, am ieșit chiar din Amsterdam. Trenurile sunt un mijloc de transport la fel de bun si de exact ca un ceas elvețian. Vin la interval de 5-6 sau 8-10 minute. Iar in funcție de destinație poți ajunge oriunde, in Olanda sau Belgia, in minim 20 minute sau in maxim doua ore.
Sa va fac câteva recomandări?
Primul lucru: sa va achiziționați cardurile de GVB. Sunt pentru transportul in comun, mai puțin trenuri, si sunt valabile de la data activării pana la 72 de ore. Sistemul de călătorie este de check in si check out, adică, dati cu cardul si la urcare si la coborâre întrucât se contorizează timpul de călătorie efectiv.
Al doilea lucru, va recomand sa va comandați online sau sa achiziționați de la aeroport sau gara centrala, sau hotel, City Cardul I amsterdam. Este o cărticica care conține un smart card activ (24/48/72h) cu care puteți intra într-o grămadă de locuri recomandate de vizitat: muzee, parcuri, restaurante, magazine. La unele veți avea intrarea gratuita (muzee) pe când la altele veți avea vouchere de reducere de 25%. Este foarte folositor. Iar daca aveți in plan sa mergeți la vreun concert, cu puțin noroc, de verificat in booklet, veți beneficia de reducere.
Alte ponturi pentru o vacanta reușita in Amsterdam:
Cea mai buna temperatura
Daca sunteți, ca si mine, persoane cărora le place căldura:) va recomand sa călătoriți din Aprilie pana in Octombrie. Am fost in Octombrie si pot sa va spun ca era la limita plăcutului. Nu e neapărat frig dar este vânt, sau curent cum vreți, si te zăpăcește de cap.
Cazare
Va recomand sa închiriați un apartament. Ca Airbnb sau alta unealta, nu contează, dar e mai convenabil un apartament. Si…daca va interesează puteți chiar sa închiriați o casa pe apa (boathouse). Experiența este una inedita!
Mâncare
Pfff, aici nu puteți sa dați greș cu nimic. Olandezii mănâncă foarte sănătos. Bine, fac multa mișcare dar oricum, mănâncă sănătos. Daca este sa recomand ceva înafara de peste si fripturile sau burgarii de vita, as recomanda brânzeturile. Toate tipurile de Gouda. Si toate tipurile de chifteluțe si carnați, cu cartofi in toate pozițiile. Iar la desert: clătite de toate dimensiunile, gogoșele, waffles…cam tot ce îngrașă maxim:) Cu multa ciocolata sau tone de dulceață. Pentru ca v-am spus oamenii trăiesc pentru a face mișcare. Si au nevoie de delicii culinare sa duca un ritm de viața sănătos si satisfăcător.
Bautura
Nu e alta băutură ca berea! Si in nici un caz sa nu ratați circuitul de fabrica de la Heineken. La intrare primiți o brățară cu 3 capace, pe care le dați la schimb pentru: Bere! Si nu oriunde, intr-un bar de gheata, unde stați pe canapele de gheata acoperite cu blănuri. Distracție proaspătă!
Pont pentru fani bere: luați cu voi un prieten care nu este băutor de bere:) Veți avea de doua ori mai multe capace!
Obiective
Muzee: Grachtenhuis (Golden Age), Marseille (fotografie),Van Loon, Rijkmuseum, Tassenmuseum Hendrikje (genti), Van Gogh, Hermitage, NEMO (science center), Tattoo Museum, Bakkerijmuseum
Atractii: Fabrica Heinelen, Amsterdam ArenA, in Zaanse Schans sunt magazinul de saboți din lemn si fabrica de ceramica albastra.
Si neapărat sa mergeți într-o plimbare cu barca pe canale. Puteți chiar sa luați cina pe un astfel de restaurant plutitor si totodată sa vedeți, la apus Amsterdamul pe apa.
In concluzie: aveți nevoie de o săptămâna in Amsterdam sa experimentați jumătate din lista pe care v-am prezentat-o. Deși altfel, va puteți întoarce, ca mine de câteva ori, pentru vizite de cate 3-4 zile.
PS: Doar pentru fete. Nu ratați muzeul de genți si poșete. Este atât atrăgător cat si ciudat! Si nu plecați fără o pereche de saboți. (i-am luat bunica-mii din textil, de doua ori si i-au plăcut la nebunie;)
Alte recomandări mai puțin comerciale:
Intrați in librarii. Majoritatea au cărți in limba engleza iar unele anticariate adăpostesc eventuale comori. Am fost foarte incantata de am găsit si cumpărat, evident.
Căscați gura in Cartierul Roșu relaxați dar nu pozați, poate sa iasă cu nasoleala.
Faceți excursii la Bruges (jumătate de zi e suficienta pentru o supradoza de ciocolata), in Haarlem pentru Museul Telyers si Catedrala Sf Bavo, Rotterdam sau Haga. Oh si mi-a rămas, cu prima ocazie, de vizitat Giethoorn.
Mergeți la restaurantul „Fifteen” al lui Jamie Oliver. Am mâncat „egg yolk ravioli”, adică: ravioli in care se afla gălbenuș de ou, moale. Este atât de fin…
Atenție ca majoritatea magazinelor si malurilor se închid la 6 seara.
Majoritatea barurilor si pub-urilor au happy hours, trebuie doar sa întrebați. Va las aici câteva: Ricks Coffee (HH pentru bere), Coco’s Daily (HH mâncare la preț redus Lunea), Susies Salon (HH după amiaza si noaptea târziu).
Gata, mă duc sa încropesc o viitoare vacanta ca parca mi-a scăpat ceva iar bunica-mea are nevoie de o pereche noua de saboți.