Festival la Castelul Teleki

Reading Time: 3 minutes

Ca de obicei, am plecat doar pe jumate documentata dar îmbrăcată potrivit pentru vizita unui castel. Contrar așteptărilor unora, nu dau nume, am ales sa las hainele moto in dulap si sa mă afișez eleganta in capătul scărilor de marmura.

Dar pana la scări, de la primii pași făcuți pe pod, peste heleșteu, mintea mea deja a început sa deruleze câteva fragmente de întâmpinare a oaspeților, întoarsă in 1780. M-a inspirat.

E ceva special la Castelul Teleki: parcul este așa de bine întreținut încât ai senzația ca de partea cealaltă a porții castelului, se desfășoară evenimente ca acum doua sute de ani. Nici nu sunt departe de adevar:)

Nu ca as fi dat peste o petrecere post vânătoare sau alta dansanta dar va zic de la început: in August, la castel, pe 17 mai exact, are loc Festivalul Awake. Invitați de seama: Vita De Vie, Subcarpati, Milky Chance, lineup-ul îl găsiți aici.

Dar sa ne întoarcem la visare, la sfârșitul lui 1700, când nu știu exact ce se întâmpla înăuntrul sălilor de bal, dar pe mine m-a lăsat cu gura căscata. Trecând pe lângă goliciunea camerelor, totuși ușile mari, grele, enorme, m-au făcut sa mă imaginez, intrând triumfătoare prin ele, înapoi in timp.

Am găsit-o, sala pe care mi-o imaginam, deși nu am văzut nicio poza, pe cuvânt. Va spun un secret, niciodată nu caut sa vad online poze din interiorul castelelor pe care urmează sa le vizitez. Îmi place prima impresie de la locul faptei. Iar Teleki a fost peste imaginație.

Ulterior am aflat ca, si sunt de acord, I se spune si “Comoara Mureșului”. Pur si simplu mă fascinează stilul baroc, chiar daca nu mai are opulenta de odinioară, care mai exista si rezista după atâta amar de ani.

Desigur ca si Teleki are partea lui de istorie întunecata, mulțumită timpurilor respective. Dar a rezistat si peste jafurile din timpul războiului si naționalizării, cat si renovării după perioada de funcționare a spitalului TBC pentru copii. Si încă, încă, are sobele originale.

Chiar si candelabrele, tâmplăria si stucaturile sunt cele originale. V-am spus, are farmec, așa însingurat si gol cum este. Zic însingurat pentru ca aproape toți descendenții familiei Teleki sunt peste ocean. Dar totul merge înspre bine: din 2011, castelul a fost redat contelui Kalman Teleki.

Asta înseamnă ca are toate șansele sa revină la gloria de odinioară: se încearcă restaurarea, din donații, evenimente, cat sa ajungă sa intre in circuitul turistic. Sau cel puțin așa știm de la singurul conte Teleki din zilele noastre, care poate fi întâlnit des la evenimentele de la castel. Sau….daca aveți noroc: îl găsiți la telefon, pentru un tur ghidat.

Mă voi întoarce cu una din proximele ocazii, la Zilele castelului sau de ce nu, poate ne vedem la Awake!

(Visited 335 times, 1 visits today)