12 ore in Parcul National Lacurile Plitvice

Reading Time: 4 minutes

Croația este un caleidoscop! Cum iți întorci privirea de la drum descoperi un alt loc care te va fascina cu siguranță. Iar următoarele imagini sper sa va pună sa va faceți imediat rezervările pentru Parcul National Plitvice.

Minim o zi!

Spun minim o zi pentru ca Parcul cuprinde o suprafață de aproape 300 de km pătrați, 16 lacuri superbe si zeci de cascade, mai mari sau mai mici.

Iar daca nu va gândiți sa stați mai mult de o zi in parc, aveți posibilitatea de a va caza in Split, sau in Zagreb, după preferințe. In ambele orașe se organizează excursii de o zi la Plitvice.

Dar eu va recomand sa luați din timp cazare in sau lângă Parc, noi am stat la Jezero dar doar pentru ca eram praf de oboseala si când am ajuns se insera. Altfel, sunt in zona doua campinguri, bungalouri si pensiuni. In imediata apropiere a parcului.

Vizitarea parcului este foarte bine programata: sunt doua punte principale desigur, intrarea si intrarea. Dap 2 intrări, pe unde te si întorci dar sunt punte de plecare pentru diferite trasee. Iar plimbarea este împărțită in programe, create in funcție de timpul de plimbare, tipul de plimbare si complexitate.

Exista trasee exclusiv pentru mers si hike, pentru plimbare cu ferry si cu autocar. De asemenea, e bine de știut ca nu poți sa închiriezi biciclete in parc, ci doar in afara lui.

Iar iarna, mă rog, chiar si primăvara devreme, ca acum 🙂 se poate schia pe pârtia din Mukinje situata la 2 kilometri si jumătate de intrarea 2.

Revenind, cel mai lung traseu este programul K, desfășurat pe 18,3 Km lungime si durează circa 8 ore. Este si cel mai complet: vezi toate lacurile din Plitvice, Veliki Slap – cea mai mare cascada (78m).

Parcul este absolut extraordinar de frumos, fiind inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO inca din 1979. Iar noi am ajuns abia acum

As fi stat si o săptămâna acolo. Seara, chiar daca e mijlocul lui August, este atât de frig încât stăteam cu geaca de bike peste 2 tricouri si tot tremuram. Puteam sa-mi iau un hanorac de la magazinul de suveniruri da’ știți regula unu in călătoritul cu motocicleta: pleci cu puține, te întorci cu cat încape. Iar hanoracul nu mai încăpea :p.

Si aerul pe care îl respiri: sănătate curata. Pe vremea aia încă fumam si țin minte ca era așa de bun aerul încât nu am fumat cat am stat acolo. Nu cred ca Parcul m-a influențat in a mă lăsa de fumat dar știu sigur ca ceva tot a făcut: m-a relaxat atât de mult ca doar gândul la Adriatica m-a mai urnit din loc.

Ponturi pentru Plitvice:

  • Daca puteți, sa va duceți in afara high season – de pe la sfârșitul lui August spre Septembrie. Sunt putini turiști iar preturile sunt mai mici. Ca sa nu mai spun in off season, doar ca atunci anumite trasee nu sunt disponibile. Chiar si acoperit de zăpadă, Parcul te fascinează.
  • Cel mai scump bilet este de app 23 de euro pentru turul complet. Restul traseelor sunt si mai ieftine.
  • Exista câteva locuri de unde poți sa-ti iei ceva de ronțăit sau de băut.
  • Sa aveți baterie externa sau de rezerva pentru smartphone sau camere: veți avea minim câteva sute de poze la ieșirea din parc. Știu ce vorbesc!
  • Încălțămintea comoda nu trebuie sa va lipsească. E mult de umblat așa ca recomand ceva pantofi de trekking sau sport.
  • Crema cu protecție spf mare – vara este absolut necesara.
  • Au si aplicație de mobil, Plitvice Lakes, o găsiți in App store sau Google play store.

Si ca tot a venit vorba de aplicații de mobil: am descoperit Parks of Croatia. Este un ghid al parcurilor naturale din care poți sa extragi informații legate de localizare, istoric, cazări, restaurante, poze si evenimente. Atât pentru Android cat si pentru IOS. Dar este utilizata in principal pentru cumpărat de bilete.

După cum spuneam si in alte articole, oamenii ăștia chiar știu sa facă turism. Hai in Croația!

(Visited 983 times, 1 visits today)