De ce nu recomand Sri Lanka ca destinație de vacanta
Va zic din start ca am ales Sri Lanka pentru kitesurfing si pentru leneveala pe plaja. Dar fiind o destinație foarte bine promovata, am hotărât sa profitam de cateva din numeroasele obiective turistice.
Pentru ca am primit multe întrebări de la prieteni despre aceasta destinație, o sa scriu cel mai sincer si la cald “raport” J Sri Lanka este primul loc pe care l-am vizitat care pur si simplu nu m-a impresionat. A fost frumos, nu zic nu, dar nimic wow! bam! bum! you rock my world, cum am pățit in Aruba, Zanzibar, Lanzarote si multe alte locuri.
Am “campat” in Kalpitiya, un mic sat de pescari de-a lungul lagunei Puttalam. Un loc tare rustic si rural, unde văcuțele, măgărușii si cățeii dormeau pe mijlocul străzii si toți localnicii te întâmpinau cu zâmbetul pe buze.
In ciuda a ceea ce veți găsi pe net, nu ai ce vizita in Kalpitiya. It’s all about marketing, baby! Ceea ce se aplica din perspective mea, întregii experiențe din Sri Lanka. Când citești despre o zona sau un obiectiv turistic, leșini, cazi pe spate, d-abia aștepți sa ajungi acolo sa te bucuri de experiență. Si când ajungi…. Spoiler alert: te va dezamăgi. Experiența nu se va ridica niciodată la nivelul promovării.
Cu alte cuvinte, ce m-a necăjit la Sri Lanka este ca a creat niște așteptări extrem de înalte la nivelul cărora nu s-a ridicat realitatea. Daca nu era asa un loc “hot” si mega-trendy-fendy poate nu aveam nici dezamăgirea unui turist care pleacă intr-o excursie revelatoare de tipul “changed my life forever”.
Revenind la Kalpitiya, am vizitat micul fort olandez (când zic mic, mă refer la faptul ca 10 minute s-a încheiat turul). Biserica olandeza era închisa dar privind din exterior nu cred ca am ratat mare lucru.
Am plecat de acasă convinsa ca voi merge intr-o tara hindusa (prima pentru mine). Si spre surprinderea mea, in zona unde am stat noi am găsit o comunitate 70% catolica si restul de 30% musulmani. Sri Lanka este in plin proces de musulmanizare, intr-o forma sa-I zicem pasnica. Femeile isi leapada frumoasele si viu coloratele sari pentru burka neagra, barbatii isi retrag fetele de la scoala, moscheile te îndeamnă la rugăciune, dar cam atat. Inca nu judeca turiștii pentru pantalonii lor scurți si nici nu iti atrag atenția sa te înfofolești când intri intr-un local.
Am bifat câteva din must-have-urile insulei: Dambulla Caves & Sigiriya Rock si 2 parcuri naționale: Minneriya & Wilpattu.
Dambulla Caves este generos prezentat ca fiind un “complex” de peșteri când mai cinstit ar fi sa spunem ca sunt câteva încăperi superb decorate. Arata ca niște chilii monahale.
Ca sa ajungi acolo, cate sute de scări de așteaptă. Sfat: daca va încumetați, incaltati-va in adidasi si cu șosete caci in interiorul acestor chilii nu aveți voie cu încălțări dar va lasa cu șosete:) Fetele nu au voie in pantaloni scurți aici: fusta lunga sau pantaloni lungi, bluze care sa va acopere mâinile. Nu doar umerii, ideal cu mâneca trei sferturi sau un sal peste.
Sigiriya Rock este de fapt o fortăreața antica, unde după ce urci peste 1800 de trepte poti sa admiri peisajul. Well, cum eu nu ma omor după cățărat pe stânci J, nu pot sa zic ca m-a dat pe spate.
Daca alegeți sa mergeți sa vedeți elefanți in parcurile lor naturale, planificați-va excursia pentru a doua parte a zilei, caci in sezonul uscat elefanții stau la umbra in jungle si ies in jurul orei 16 – 17 sa mănânce, pe marginea lacului. Noi am intrat cu ultimul grup la 16.30 si am reusit sa vedem in Minneriya o familie de peste 100 elefanti. A fost grozav, trebuie sa mărturisesc ca sunt niste animale foarte impresionante prin blândețea si seninătatea lor.
Reversul medaliei este ca in Wilpattu, ajunși in prima parte a zilei nu am văzut nici leoparzi, nici grupuri mari de elefanți (doar unul). Singurele animale văzute aici au fost: căprioare, porci mistreți si păuni. Da, exact, cam autohtone J
Pentru binele reputației Sri Lankai trebuie sa mărturisesc ca nu am ajuns in partea de sud si nici la Anuradhapura, care sunt convinsa ca avea mai multe șanse sa mă impresioneze decât Sigiriya.
Câteva sfaturi pentru voi:
- Luați-va crema cu protecție solara de acasă. In Sri Lanka veți găsi cu factor de protecție minim 60, inclusive 90. Se feresc de soare cat de mult pot.
- Cu tarifele de Europa, internetul devine un lux, așadar va recomand sa va luați un modem wi-fi. Modemul a costat 200 ron (8.000 rupii) dar il puteți folosi in orice tara. Cumpărați o cartela locala si gata. Pentru 15G veți plăti in Sri Lanka apr. 5 euro (916 rupii ca fiu mai exacta).
- Luați dolari de acasă si schimbați la ei in bănci in rupii. Rata de schimb valutar este mai buna așa. Daca faceți conversia la hotel sau la restaurant, veți plăti enorm la schimbul valutar “după ureche”.
- Negociați. Când am închiriat scuter, ne-au cerut inițial 1200 rupii/zi. Având in vedere ca l-am luat pentru 10 zile, l-am obținut la 800 rupii/zi asadar pentru 10 zile a fost apr. 200 ron.
- Magazinele au un program tare “selectiv” de funcționare: se deschid la 9-10, se închid la prânz si aveți cele mai bune șanse sa le găsiți deschise dupa 17.00
- Magazine cu băuturi alcoolice sunt puține, întrucât iți trebuie o licența speciala, asa ca orientați-va pe unde găsiți in jur caci daca aveți un buget redus, o bere la magazin este 180 rupii versus resort sau restaurant unde veți bea aceeași bere cu 500.
Si neapărat încercați un tuk-tuk! Sunt foarte simpatice si oferă un farmec local 🙂