Bucovina, o poveste de iarna

Reading Time: 3 minutes

Pe parcursul anilor am început Decembrie in diferite zone ale României iar Bucovina nu era încă pe lista. Si aproape mereu era legat de o deplasare. Doar se apropie sfârșitul de an si trebuie sa bifezi to do’s – urile înainte de 1 decembrie.

Ei bine de data asta si cu 30 Noiembrie liber (cel mai bine planificat calendar de concedii) in timpul săptămânii a făcut sa ne extindem starea de bine cu încă 3 zile de concediu. Si a ieșit o minivacanța de 9 zile (9Ish, ca cineva a mai “citit niște email-uri”. Nu dau nume!)

Integrata vacanta: party cu prieteni, vizite la rude plus roadtrip in Bucovina. Am echipat Blue 2 cu gume de iarna si ne-am urcat pe Route 85 (vai cat am ras când am văzut denumirea) si am căutat tradițional romanesc.

Cel mai tradițional romanesc se găsește in Bucovina!

Sigur, unii ar zice ca nu e adevărat dar gândiți-va: in mijlocul nordului. Aici găsești influente si tradiții moldovenești, ucrainene, secuiești, transilvănene si din când in când un strop de sud rămas de la vizitele nenumărate de peste ani.

Impresionant? Peste măsura. Dar am reușit sa fac o lista cu câteva lucruri pe care trebuie sa le bifezi daca vrei sa spui ca ai văzut ceva din Bucovina. Iată:

  • Trebuie sa vezi Suceava! Pentru ca are atâta istorie adunata într-un singur loc încât te poate tine ocupat zile întregi.

Repere importante: Cetatea de scaun a Sucevei (este cea mai bine organizata si întreținuta din Romania), Muzeul Etnografic al Bucovinei iar daca nu ajungeți prea curând puteți urmări activitatea lor pe @MuzeulSatuluiBucovineanSuceava Facebook

Cazare Hotel Balada, lângă cetate si muzeu, la intrarea in parc.

  • Rădăuți City: pe cat este de mic, pe atât este de cool. Practic din Rădăuți pleacă toate drumurile către Mănăstirile din Bucovina cat si ciorba rădăuțeana.

Repere importante: Muzeul Etnografic Rădăuți care include si atelier de olărit si este datat din 1934, fiind cel mai vechi din Moldova.

Cazare: Hotel Galany, situat fix in centru, unde găsești si cofetăria cu același nume.

  • Vicovu de Jos: sunt cele mai frumoase case tradiționale bucovinene, ornate cu ceramica

  • Bivolărie: aici găsiți peste 10 producători de încălțăminte din piele cu tot cu magazinele aferente.
  • Marginea: atelier de olărit si magazine cu ceramica tradițională, neagra.

La Casa Olarului, fix lângă atelier trebuie sa încercați tochitura bucovineana si hribii. Delicios!

  • Valea Moldoviței: aici va așteaptă Mocănița, pentru o plimbare de vis. Vedeți aici programul pentru iarna.

  • Mănăstirile: de neratat sunt 8: Putna, Sucevița, Moldovița, Voroneț, Arbore, Humor, Agapia, Sf Ioan cel Nou. La care se mai adaugă minim 10-12 dar le puteți vedea si într-o alta vacanta.

Ponturi: sunt doua trasee pe care le puteți urma fără sa va învârtiți in cerc: De la Suceava – Rădăuți – Moldovița – Voroneț – Gura Humorului si invers, in funcție de zona din care porniți.

 Sincer, am ajuns acasă după doua zile de road trip prin zăpadă si as repeta oricând experiența. Poate ceva mai prelungit dar am dovedit ca se poate intr-un weekend.  Neprelungit:)  De restul am lenevit…

(Visited 65 times, 1 visits today)