Orașul “dei Medici”, Florenta

Reading Time: 4 minutes

Florenta este un vis devenit realitate. Este întruchiparea renascentismului si exprimarea acestui val in tot ce este acest oraș. Pentru mine, este cel mai frumos oraș din lume. In Florența am învățat italiana pentru ca am reușit sa mă pierd de ai mei plimbându-mă cu gura căscata pe străduțele pline de istorie.

Când spun Florența fac imediat legătura cu arta, cultura si istorie. Nu iți ajung ani de zile sa epuizezi izvoarele acestui oras.

Se începe așa: plănuiești 2 săptămâni de vacanta, rezervi primul zbor low cost cu cine vrei, Ryanair, BlueAir, Wizz..nu contează, toate’s pe la același preț si apoi cauți cea mai ieftina cazare din centrul vechi al Florenței. Cea mai buna varianta, noi am găsit-o la Hotel Annabella, este fix la intrarea in centrul vechi de lângă Gara. Recomand cu toata încrederea, sunt camere foarte frumoase, personalul foarte amabil, dar sa luați micul dejun ca un Italian adevărat la pasticerie, alături de un espresso stretto. Mamma, ce arome!!

Înainte de plecare trebuie sa citiți cate ceva despre cea mai influenta familie din istoria orașului: Dei Medici. Vrăjitorie pura! Am ajuns sa citesc despre viața tuturor membrilor cat si despre ramificațiile acestei familii însemnate in romana, engleza si italiana. Suna foarte bine in italiana, desigur. Dar cel mai bine a fost descrisa de Balzac.

După ce v-ați pus la punct cu istoria sângeroasa a perioadei de 300 de ani ai dei Medici, sa rețineți măcar câteva personalități istorice marcante ce au trăit in minunatul leagăn al renașterii: Dante, Boticelli, Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, Amerigo Vespucci, Michelangelo, Donatello, Brunelleschi. Veți vedea urme lăsate in timp ale acestora oriunde va veți arunca privirea.

Altfel spus, fără aceste doua mari influente din istoria orașului, centrul cultural renascentist si romantic al Europei, după umila mea părere, nu ar fi fost Firenze.

Ce este urgent de făcut in 2 săptămâni?

Categoria de vizitat: minimum 4-5 zile sa vezi si sa poți aprecia la adevărata valoare Palazzo Pitti, Domul, Galeria Ufizzi, Gradina Boboli, biblioteca “Laurenziana”, Pallazo Vecchio, Palazzo Medici, Palatul Gondo si Biblioteca Naționala.

De vizionat in alte 3 zile sunt foarte multe biserici, realizate in stiluri diferite, Santa Maria del Fiore, Baptisteriul San Giovanni, Santa Croce, Santa Maria Novella. Ideea este ca aproape de fiecare piazzeta, si in fiecare piazzeta dați nas in nas cu cate o basilica. Toate sunt frumoase si merita sa le treceți in revista.

Fetele mă vor înțelege foarte bine acum: dragelor, pe cat de frumoasa si de amețitoare este Florența ca si ansamblu istoric, arhitectonic si cultural, stați sa vedeți magazinele. Sesiuni de shopping nelimitate!! Cele mai cunoscute branduri, ateliere artizanale, mass brands, high end design si ateliere de designer. Îți iau mintileeee!

Iar Ponte Vecchio, pe inserat, la ora de aur: fac minuni cu buzunarele noastre. Sigur se lipește de tine o bijuteriuta micuța, micuța, drăguța fără de care nu mai poți trai liniștita. Si acum oftez…

Așadar: cultura – checked, istorie – checked, arta – checked, mai rămân matters of the hunger. Mi-e greu sa recomand restaurante, sunt pur si simplu prea multe, cu mâncare senzaționala, vinuri licoroase dar daca e musai: in Piazza della Signoria, ristorante IL Bargello.

Iar la final: GELATO!!!! Gellateria La Carraia este in top. Aveți posibilitatea de a încerca In fiecare zi alta gelaterie. Si va recomand sa încercați “Bontalenti” de la Badiani, este cea mai cunoscuta in toata Florența, si se spune ca ar fi gustul creat de arhitectul care a inventat gelato in sec 15.

Ah, sa nu uit, tata va recomanda “Cantina del Gelato” pentru gustul de whisky, își aduce aminte si dupa 20 de ani :D.

Iar pentru cea mai mare varietate de gusturi: Gelateria da’Neri: găsiți chiar si cu gorgonzola (meh!)

Dar ce zic eu aici, profitați de minivacanța de 30-1 Decembrie si dați o raita prin Florența!

La vita e bella!

(Visited 48 times, 1 visits today)