Castelul Kemény, o poveste cu prezent fericit

Reading Time: 2 minutes

As fi vrut sa-i spun cu final fericit dar povestea Castelului Kemény este, inca, departe de a se fi terminat. Si nu cred ca exagerez când spun ca are un prezent fericit.

Castelul a revenit in sânul familiei Kemény nu de mult, in 2014. Ca de obicei după o perioada îndelungata de “ratacire” prin posesia statului, incepand cu perioada comunista (1944).

Odata cu reintoarcerea la posesorii de drept a inceput si revenirea la viata a castelului. Spun revenire intrucat, in perioada comunista, destinatia i-a fost total schimbata. Din casa calduroasa si primitoare in penitenciar. Iar tristetea din ziduri inca rezida de partea cealalta a gardului, la spitalul de neuropsihiatrie.

Ghidul imi povesteste intr-o viteza uimitoare istoria locului de la 1200 si pana in prezent. Un prezent pe care-l privesc in ochi si care la sfarsit se prezinta, natural,  Kemény Géza.

Unde se afla?

Cum iesi din Reghin, pe drumul catre Toplita, in Brancovenesti, Waze o sa te descurce pana sus pe deal, in curtea ansamblului arhitectonic din marginea padurii.

Forma renascentista

Castelul capătă forma recunoscuta, cea renascentista transilvăneana, la mijlocul anilor 1500 (1537-1555) iar curtea interioara cat si elementele ferestrelor încă păstrează linia arhitecturala specifica. Din curtea interioara se intra in camerele de jos, cele destinate copiilor.

Anii schimbărilor

Odată cu restaurarea castelului din 1916, implicarea arhitectului Istvan Moller, aduce câteva schimbări notabile. In prezent castelul Kemény își datorează forma finala construcției noului bastion, in locul terasei renascentiste si a altor elemente de design care încă pot fi întâlnite in câteva saloane.

Amprenta aceluiași arhitect o puteți revedea si la Castelul Teleki din Dumbrăvioara.

Din curtea interioara, o scara eleganta duce către apartamentele adulților. Se deschid, pe rând, fumoarul, biblioteca, budoarul contesei cat si sala destinata biroului contelui Kemény.

Helikon

Una din destinațiile importante ale castelului Kemény, s-a dorit a fi întotdeauna cea culturala. In anii de glorie ai castelului, aici aveau loc întâlnirile cenaclului literar Helikon. Gradina era un spațiu  favorit scriitorilor, destinat acestor întâlniri anuale.

In prezent, domnul Kemény Geza, își dorește sa readucă tradiția de organizare a întâlnirilor cu caracter cultural începând cu tabere tematice de literatura, fotografie, teatru sau reprezentații de teatru.

Familia Kemény

Pasionați de cultura, literatura, vanatoare, sport cat si fotografie, membrii familiei Kemény si-au lăsat amprenta in timp. Istoria recenta a ultimilor actori, scriitori sau artiști de teatru si opereta este cel mai plăcut povestita la fata locului de către descendentul direct al celor din urma Kemény.

(Visited 293 times, 1 visits today)