City break de Halloween

Reading Time: 4 minutes

Cum este deja Octombrie iar noi încă nu reușim sa ne desprindem de planurile de lucru, am zis sa încercam sa facem un plan pentru un weekend pe la sfârșitul lunii. Hop si Halloween de nicaieri! De unde am găsit marea inspirație. Acum rămâne sa vedem ce alegem.

Halloween în afara USA

Știați ca de fapt Halloween-ul a plecat din Irlanda? Si apoi s-a răspândit inevitabil in Scotia si Britania. Iar o data cu migranții in Lumea Noua, sărbătoarea a cuprins si continentul american.

Ce sărbătorește planeta de Halloween

Înafara Statelor Unite, unde e festivitate in toata regula, am căutat sa vad ce înseamnă si cum sărbătorește restul planetei. Si am descoperit ca cele mai cool costume le au: Cateii!

Irlanda

Sa începem de la originea sărbătorii: de la sărbătoarea celta Samhain. De fapt o comemorare a străbunilor, cu tradiții, altare, povesti, aprins de lumânări si incantații. Tot tacâmul.

Așadar, daca va regăsiți in Dublin, aveți ocazia sa vedeți orașul luminat de Jack O’Lanterns (dovleci scobiti) dar probabil cel mai așteptat moment este cel al dezvăluirii viitorului din prăjitura cu fructe „barnbrack”.

China

Halloween-ul chinezesc se numește Teng Chieh si nu este cu mult diferit de cel european. Asta daca nu pui la socoteala lampioanele aprinse sau bărcuțele din hârtie făcute de călugării budiști si trimise pe ape pentru a lumina calea spiritelor. Si se tine in Februarie:)

Japonia

In Japonia, se tine la jumătatea lui August si reprezintă o perioada in care se aduc ofrande pentru eliberarea sufletelor celor plecați din lumea viilor. Obon, este in mai mult un festival, cu dansuri de strada, piese de teatru si desigur, cu seri luminate de lampioane si ofrande cu mâncare si apa.

Thaildanda

Aici sunt doua: Yi Peng sau festivalul lampioanelor ce are loc in Noiembrie si Phi Ta Khon care are loc in Junie sau Iulie, depinde de calendar. Doar ca sunt foarte deosebite de Halloween. Yi Peng sărbătorește eliberarea de necazuri, boala, ghinion si speranța pentru un an viitor mai bun. Pe când Phi Ta Khon a plecat de la cea mai tare petrecere care a adus la olaltă atât viii cat si spiritele morților. Practic e petrecere in ambele cazuri, cu muzica si pe veselie maxima.

Hong Kong

Yue Lan sau Festivalul Fantomelor Înfometate are loc pe 15 August, sau in jurul acestei date. Se crede ca spiritele uitate de rude, umbla înfometate printre oameni si pentru a le liniști se ard ofrande: poze cu fructe, mâncăruri si bani.

Austria

Revenind in Europa, de Halloween, austriecii lasă afara, ca ofranda pâine, apa si o lumânare aprinsa pentru sufletele strămoșilor.

Belgia

In Ostend, „City by the sea” e mare petrecere. Tot orașul este împodobit si nu e un loc in care sa fie liniște. Dar acolo mergem mai mult pentru ciocolata:)

Spania

Barcelona e capul răutăților: începe petrecerea in cluburi pe 31 Octombrie, de Halloween. Apoi se continua pe străzi cu festivalul castanelor: Castanyada. Si toata gălăgia culminează cu sărbătoarea Dia de los Muertos pe 2 Noiembrie.

Olanda

Dar nicăieri nu e petrecere mai mare decât in Amsterdam. Aici are loc legendarul Monster Ball, aflat anul acesta la a 10a editie,  cat si foarte extravagantul Obscen Halloween (cu fetișurile la vedere).

Romania

Iar daca nu va atrage niciunul din modurile de sărbătoare din jurul globului, puteți oricând sa vizitați Transilvania. Aici, mai mult se comemorează rudele decedate, într-o procesiune simpla, pe 1 Noiembrie de Ziua Morților, se aprind lumânări, se duc flori la morminte si se oferă pomana. Astfel noapte, toate satele sunt luminate pentru a călăuzi spiritele către locurile de veci. O perioada interesanta sa vizitati Sighisoara.

Mexic, America Latina si Spania

Dar nimic nu e simplu la petrecerea sărbătorii Dia de Los Muertos in tarile latine. Tine 3 zile, începând cu 31 Octombrie. In tot acest timp se construiesc altare decorate cu poze, flori, dulciuri, apa proaspătă si diferite mâncăruri preferate de cei in a căror memorie se pregătesc. Nu lipsesc nici lumânările aprinse. Iar apoi petrecerea începe in strada cu un festival plin de muzica si dans. Iar partea preferata de copii este împărțitul „pâinii morților”. Stați ca nu e grav: este o pâine in forma de cozonac in care se ascund forme de schelete din zahar ars.

Daca încă vi se pare ciudat, uitați-va la COCO, explica tot ce înseamnă Dia de los Muertos.

Sărbătorim sau nu?

In concluzie: sunt multe locuri unde se sărbătorește la 31 octombrie – 2 Noiembrie. Iar in Asia, mergem puțin mai târzior: ori in Februarie, ori in August.

Iar daca nu aveți chef de sărbătoare, atât va spun: este rost de dulciuri si nu știu câtă lume rezista la așa ceva.

 

(Visited 134 times, 1 visits today)