O vacanta dulce in Torino

Reading Time: 4 minutes

Torino a fost o poveste de dragoste care a ramas foarte bine ancorata undeva intr-un sertar ar mintii mele. Si chiar as putea s-o recunosc la prima gustare. Pentru ca in afara de FIAT, prieteni si ski, in Torino găsești festivalul ciocolatei, CioccolaTo.

Pe de alta parte, Torino, fiind capitala industriala a Italiei tinde sa para a fi un oraș aglomerat si plin de buzz. Ceea ce si este doar ca exista o lista de motive pentru care Torino este cel mai interesant oraș din Nordul Italiei, pentru mine. Da, știu: scuze Milano dar cred ca am dreptate.

13 Motive sa vizitezi Torino
 1. Rezidenze Reali di Torino e di Piemonte. Însumează o serie de 26 de monumente de arta si cultura, in frunte cu Palatul Regal alături de numeroase castele si muzee, incluse in Patrimoniul UNESCO.
 2. FIAT – muzeul automobilului, o istorie vie a celui mai cunoscut producător de automobile din Italia, si cel mai elegant, as putea spune.
 3. Tiramisu. Pe bulevardul Vittorio Emmanuelle, aproape de cursul lui Po, este un restaurant micuț, micuț in care se găsește cel mai bun tiramisù din lume. Vine într-o cupa de cristal, cu biscottini calzi înmuiați in espresso, fără zahar, cu un strop de Fernet, inundați de cea mai fina crema de mascarpone. Totul acoperit de un praf de cacao amărui.
 4. Shopping: sunt doar 18 km de magazine care se învârt jur-împrejur de Via Roma, colonadele ce urca in sus si in jos care Via Po.
 5. Cea mai lunga strada pietonala din Europa, Via Garibaldi.
 6. Un amestec de arhitectura antica si contemporana.
 7. Bucătăria Piemonteza. Sunt mâncăruri deosebit de gustoase in orice restaurant te-ai opri. Dar recunosc ca am făcut o pasiune pentru un restaurant cu bucătărie asiatica (o data la 2 zile)
 8. Zelli Wine Bar. Barmanul este rus si are o tolba întreagă de povesti de spus, după ce te împrietenești cu el. Parola este sa-l rogi sa pună vodka la congelator. Best friends!
 9. Cel mai mare Muzeu de Egiptologie din lume din afara Cairoului. Museo Egizio di Torino este un soi de Mecca al împătimiților de egiptologie la care puteți ajunge mai rapid decât la Cairo. Este plin de artefacte, istorie, cărți, povesti si va puteți pierde cam 2 ore doar in magazinul de la ieșire.
 10. Sunt peste 40 de muzee de vizitat (înafara de castele si lista de palate de mai sus).
 11. Torino se afla la bazele Alpilor, ceea ce înseamnă ca puteți lua de lângă mall-ul din nordul orașului shutteluri către o zi de ski chiar si pe Calea Lactee. Chiar asa se numeste: Via Lattea.
 12. In Catedrala Sfântului Ioan din Torino puteți vedea expus: „Giugiul din Torino”. Bănuiesc ca toata lumea știe povestea giulgiului din Torino, corect?!
 13. FESTIVALUL CIOCOLATEI

De fapt, am prea multe motive sa va dau dar Festivalul Ciocolatei este unul foarte important. Voiam sa va spun ca are loc intre 9 si 18 Noiembrie 2018 si ca este întâlnirea celor mai mari maeștri ciocolatieri din Piemonte cat si celor din tot nordul Italiei (vin chiar si din Perugia), din Elveția sau Belgia.

Am participat o singura data dar am mai fost la piețele ambulante (un alt motiv pentru care Torino este o destinație de toamna favorita) unde nu doar ca m-am delectat cu ciocolata artizanala din plin dar am reușit s-o fac cate doua zile la rând. Cum? Pai in piețele ambulante vin si producătorii de brânzeturi maturate (Grana Padano, Parmezanuri, Mozzarelle), mezeluri si vin. Si le alternezi: o bucățică de brânza, o gura de vin, o trufa cu cognac si o felie de Citterio. Si o iei de la capăt:)

E greu, știu ca e greu sa te răsfeți dar un sfat va mai dau si ma opresc:

Mergeți la Festivalul Ciocolatei din Torino! Știu si un loc simpatic de cazare, in apropiere. Chiar mai multe daca e cazul ca avem prieteni pe care-i putem agita atât cu cazări cat si cu „ceva bun”.

Viva Italia, Nutella, Parmigiano, Tiramisu e tanti altri!

(Visited 206 times, 1 visits today)