Cel mai vizitat oraș din Croația, Dubrovnik
Vizita numărul doi in Dubrovnik: ne-a rupt fizic si psihic. Si nu veneam de foarte departe, am parcurs doar 160 km pana la porțile vechiului oraș. Asta intra la categoria de plimbărica de sâmbătă, prin jurul orașului, acasă. Dar intrarea…Pfff! Îmi spusese Nina (prietena mea croata) ca s-au schimbat lucrurile de cu 4 ani in urma dar am zis ca exagerează. Deloc! Trebuie sa aștepți la intrare sa ti se dea acordul de a te strecura in oraș. „Unul intra, altul iese” este fix invers aici: doar daca iese cineva, intra alta persoana.
Din momentul in care GOT a devenit fenomen mondial, au început sa curgă vasele de croaziera pe banda rulanta in portul Dubrovnik. Asta înseamnă ca aproximativ 2000 – 2500 de persoane descind, in același timp, in oraș. Cam atât este si capacitatea cruiserului Norvegian Star pe care l-am întâlnit in ziua respectiva. Anul trecut, UNESCO a recomandat limitarea la de maxim 8000 de vizitatori pe zi întrucât orașul este sufocat dar primarul a decis sa meargă chiar mai jos, către 4000 de vizitatori.
Dar, pentru bikeri exista free parking. Si au si toaleta exact in parcarea pentru motociclete si scutere cat sa poți sa te schimbi in ceva lejer de plimbare. Atenție ca intrarea la toaleta se plătește (cash only), 7 kune 🙂
Si tind sa le dau dreptate, nu ai loc sa te strecori pe zidurile medievale. Încercam sa facem câteva poze dar mai tot timpul cineva apare in cadru, sau aștepta nerăbdător in spatele tău si parca te simți împins de val.
Pe străduțele orașului este si mai greu de pătruns, iar localnicii își țin obloanele trase pentru a diminua zumzetul si zgomotul turiștilor. Cafeaua de dimineața? Au ajuns sa o bea înainte de 7 am din cauza aglomerației urbane.
Pana si caiacele s-au înmulțit in jurul citadelei. Portul este aglomerat iar traficul bărcuțelor de sight seeing începe sa se apropie de Shanghai. E plăcut pentru jumătate de ora, pana te dezmeticești, sa vezi atât de mulți oameni.
Dar cum ne-am luat înghețata sa stăm pe treptele fantanii Onofrio, de la poarta Pile sa urmărim cum se scurg valurile de turiști in cetate, am așteptat sa ne așezam (pe jos) circa 10 minute. Cu terasele si restaurantele pline, sa ne înțelegem. Iar in cele câteva momente de respiro, am participat la întâlnirea a 3-4 grupuri de vizitatori „Game of Thrones” din care am inteles ca avem de vizitat așa:
Fortăreața Bokar, Fortul Lovrijenac, Parcul Gradac, Turnul Minceta, Treptele Iezuiților, Biserica Sf Ignatie, Palatul Rector, Mânăstirea Dominicana, Trsteno Arboretum si, desigur, Stradun.
Dar odată ce ați urcat pe ziduri, va asigur ca nu aveți nevoie de nicio harta sau ghid. Noi ne-am descurcat si fără dar, daca doriți o plimbare de genul acesta, mergeți încet alături de grupurile organizate. Pana vi se face foame, sau sete:)
De mâncat, in centru vechi, puteți manca oriunde, pestele si fructele de mare sunt proaspete iar serviciile sunt rapide, indiferent de numărul de clienți. Dar, daca vreți sa experimentați ca un localnic, nu mâncați in centrul vechi, ci la app 20 minute de mers pe jos, lângă Spitalul Central. Tot acolo puteți parca gratuit.
Știu cum suna dar am primit câteva ponturi de la croați iar pe unele le-am descoperit din întâmplare:
Nu ratați Buza Caffe Bar, pe stâncile din Dubrovnik, unde poți sa bei o cafea, ceva boost de energie si apoi: sa sari in apa!
Cel mai bun loc de a face poze si de a te reîncarcă cu o plimbare: Parc Orsula. Am ajuns din întâmplare, pentru ca este un loc foarte puțin umblat de turiști, spre deloc. Iar de aici poți sa faci poze cate vrei fără sa te înghesui cu nimeni.
Vizitați cel puțin una din cele 223 de insule din Dubrovnik. Lokrum sau Mljet. Le avem pe lista, încă nu am fost dar avem o viată sa descoperim una, cate una.
In Dubrovnik s-a deschis in Mai anul acesta unicul muzeu al iubirii din lume. “Love Stories Museum” este inedit si promițător. Nu l-am vizitat, încât am aflat despre el după ce am plecat. Dar la cat de îndrăgostiți de viată sunt croații, sunt sigura ca va deveni un hit.
Cele mai bune deserturi si unde sa le găsești: baklava cu prune (Taj Mahal), gelato (Peppino), Dubrovnik prijesnac si Prăjitura cu portocale si măsline (Lokal)
Stridii, midii si scoici de toate felurile, le gasiti in singurul loc pentru care merita sa ajungeti in Martie la Dubrovnik, in Ston sau Mali Ston. Aici, de St Joseph, se tine Festivalul Stridiilor, iar la 29 de km de Dubrovnik sunt cele mai proaspete si bune stridii din lume. Este fix la intrarea in Peljesac si asta știți ce înseamnă: Grc, Dingac, Plavac…vinuri pe masura afrodiziacelor.
Dar despre Peljesac va povestesc alta data. Este un love story demn de muzeul nou născut din Dubrovnik.
DAR
Cu toate ca este un oraș foarte scump, Dubrovnik este fantastic iar localnicii sunt sufletul acestui loc. Este plin de istorie, arhitectura, cultura, petreceri, culori, bijuterii, arome îmbietoare, mâncare excelenta, voie buna si muzica. Multa muzica dalmata si dans!
Iată si ultimul pont: s-a inventat Dubrovnik Smart Card. Iți ia ceva timp sa te obișnuiești sa vezi unde si cum se aplica discounturile dar este un partener de vizitat orașul foarte ok. Este valabil 7 zile din momentul activării. Îl găsești aici si costa doar 7 euro DUSMARTCard. Si se poate folosi inclusiv la închirierea de caiace!!
2 thoughts on “Cel mai vizitat oraș din Croația, Dubrovnik”