Marea Aventura din Korcula

Reading Time: 4 minutes

Fiecare figura importanta a istoriei omenii de pana astăzi are cate cel puțin 2, 3 locuri de baștină. O casa sau doua, daca nu trei in care s-a născut. Vreo 50 in care a trăit, a scris, a dormit, s-a adăpostit sau a stat la un pahar de vorba cu alții. Vreo câteva sute de hanuri, restaurante, puburi si cafenele in care a petrecut si alte câteva locuri in care se odihnește forever. Dar Korcula e pe bune!

Insula Korcula este cunoscuta pentru faptul ca aici a început marea Aventura a lui Marco Polo.

Se spune ca s-a înnăscut aici iar restul este istorie. Sau restul a pus Korcula pe drumul mătăsii, cumva. E o poveste încâlcita pe care va invit s-o descoperiți in cele 2 case muzeu/magazine Marco Polo de pe insula din marea Adriatica.

De fapt, am ajuns in Korcula datorita recomandării prietenilor noștri croați. Si asta pentru a vedea superbul orășel-cetate si pentru a vizita cei 270 de km de insula.

Orasul port, Korcula, este o comoara medievala superba, cu doua turnuri de observație si doua porturi la Adriatica, la mai puțin de 1 km distanta in diametru, unul de altul.

Totul este construit din piatra, pe stânci, cu priveliști amețitoare asupra marii ce se izbește de ziduri si pontoane intr-un amestec ireal de albastru, verde, bleu, turcoaz, smarald, acvamarin si spuma alba de val.

Aici nu ai timp de plictiseala: spui “dobro jutro” de la primul pas către cafea si pana la alunecarea într-o terasă, unde te vei ascunde de soarele amiezii. Te răsfeți cu peste proaspăt prăjit pe grătar si smochine zemoase răsturnate in salate răcoritoare. După o baie rapida in mare, la poalele stâncilor, urci treptele spre o degustare de vinuri sau ulei de măsline, după chef.

Iar după amiaza poți sa alegi sa dai o raita prin magazinele de bijuterii hand made. Aici o paranteza, am întâlnit o artista, vis a vis de Nonno, nu mai știu numele magazinului dar n-aveți cum sa-l ratați daca știți unde e Nonno. Oameni buni, ii iese frumusețea imaginației prin bijuterii, cum rar iți ieste dat sa întâlnești. Sper sa o revăd curând.

Iar daca nu esti pasionat de arta, ceea ce găsești curgând in valuri prin cetate de la expoziții de carte, pictura sau  muzica poți sa te manifești activ la orice ora. Sunt scoli de scuba care te așteaptă in port, sau ii găsești la infopoint.

Apropos de infopoint: oamenii sunt super bine pregătiți. Întreabă orice legat de Korcula si vei avea un răspuns elocvent si de ajutor instant. Nota zece pentru serviciile din turism.

Revenind la activitățile pentru agitați, puteti face orice: de la windsurf, curs de sailing, snorkeling, scubadiving, kayaking, trekking, închiriere de biciclete si pana la trasee care pleacă toate din centrul orașului Korcula.

Zic pleacă, pentru ca exista un rest de 235 km de insula de descoperit pe care ii poți afla doar pornind la drum. Teoretic, pentru a ajunge in Korcula trebuie sa iei un mijloc de transport pe apa din Orebic sau Split. Cel mai apropiat punct de insula este la Orebic. Dar din ambele puncte se poate lua inclusiv ferry pentru mașini si motociclete, hai si biciclete:) Si chiar merita sa închiriați, daca nu sunteți cu un autoturism, biciclete, scutere, mașini sau de ce nu chiar bărci pentru a descoperi restul insulei.

Insula Korcula este presărata cu multe, multe golfulețe si mici locuri in care poți sa faci o baie sau chiar sa te cazezi. In zona de nord vest, aproape de Vela Luka, sunt 3 golfuri superbe: Mikulina Luka, Gradina si Stratincica.

Iar ca sa știți, am rămas cu restanta de trecut din Gradina, si noi încă mai avem de mers către insulele Osjak si Kamenjak. De fapt am rămas datori cu aproape toata zona de nord vest, întrucât noi am coborât către sud est, spre Tri luke si Zaglav.

Iar pentru un spectacol memorabil, pregătiți-va ca in Septembrie sa vedeți Festivalul Baroc Korkyra. Credeți-mă pe cuvânt, Korcula este o Aventura in toata regula, pe care o vom repeta!

(Visited 78 times, 1 visits today)