Cimitirul trist de la Săpânța si iile “made in” oriunde vrea cumpărătorul

Reading Time: 3 minutes

Serios.

Nimic nu e mai trist decât un cimitir vesel care nu mai are de unde sa tragă istorisiri, decât cateva izvorâtoare de zâmbet amar. La origine te fermeca. Acum s-a transformat intr-un circ de nedescris presarat cu “selfiuri”.

Nu mă înțelegeți greșit: este un loc special, care te lasă masca. Nu am văzut in alta parte așa ceva. Si ideea de a mai șterge din supărare cu o nota umoristica este inedita, lucrările originare sunt de mare excepție. Doar ca s-a exagerat in prezent. Mă rog, degustibus.

Apropos de gusturi: jur, împrejurul cimitirului sunt cârciumi si tarabe cu produse populare. Inclusiv fidget spinnere. Not my cup of tea. Oricum, sunt niște tatai care fac plăcinte la 11 metri de intrarea in cimitir. Recunosc ca ne-a plouat in gura la plăcintele alea grav. Si trebuia sa aștepți cam 20 minute la coada. La plăcinte.

Noi ca am ajuns la prânz: orele unu-doua, te rupea soarele si in plus aveam de carat gecile si căștile după noi. Așa ca am bătut palma cu o hangița pentru 2 ciorbe si am lăsat bagajele la dansa. De treaba.

Si ca sa nu ne întristam de tot de chinezăriile de pe marginea drumului am intrat in Parcul Dendrologic Livada sa vizitam Mânăstirea Săpânța-Peri.

Construcția pe care am vizitat-o este relativ recenta din 1998, întrucât cea inițiala a fost distrusa in 1783. Dar fără doar si poate merita vizitata, este fascinanta, întregul ansamblu este inclus in patrimoniul UNESCO. Se spune ca biserica din lemn, la 78 m, este cea mai înalta biserica de lemn din lume.

Sa țineți minte! Am urcat pana in pod: nu eram in vârf de tot dar tot eram la 70 m. Când mă uitam jos sa calculez cat mai am pana se bulucește aglomerația de lângă autocarul care mi-a obturat vederea către bike, am realizat ca n-am rău de înălțime ci doar puțin stres de la treptele abrupte. Când am coborât m-am simțit si mica si epuizata.

Ar fi mers o plăcinta dar era târziu si mai aveam o grămadă de drum pana la Vatra Dornei.

Una peste alta, daca plănuiți un traseu in Maramureș si va aduce drumul, fără sa aveți așteptări prea mari, o sa aveți o experiență inedita la Săpânța.

(Visited 191 times, 1 visits today)