Mahe si Regina mama rusoaica

Reading Time: 4 minutes

Mă explic imediat de unde titlul articolului. Povesteam despre Seychelles intr-un alt articol si cum ca Mahe este insula mare. Pai este insula mare pentru ca are 157,3 km2 si din ocean treci pe creasta muntelui, si in coborâre spre plaja mai găsești si ceva cascade.

Serios, exista o bijuterie de cascada, cu apa rece, dulce si deosebit de clara. Am văzut pe cineva făcând poze subacvatice, sunt si postate pe un site al unui tip dar ..deh. Nu le-am făcut, nu le folosim: D

Practic este un drum pana la capătul nord vestic al insulei, unde este o biserica. Si in fata bisericii este el:

Sau câțiva prieteni de-ai lui care te pregătesc psihic pentru o sesiune de hiking prin pădurea tropicala. Zic pregătit psihic pentru ca drumul este ușor anevoios iar el are o maceta la purtătorJ)) Sa îți taie si sa curețe niște fructe cat timp tu te bălăcești in apa cristalina. Drumul poate fi anevoios dar povestea drumului ascuns presărata cu câteva istorisire personale si condimente naturale (pe marginea drumului sunt copacii de scortisoara) te face sa uiți de oboseala. De la el am aflat ca nuca de cocos are proprietăți nebănuite (nu pot sa destăinui decât in mediu privat). Si tot de la el am aflat ca localnicii nu pot sa-si cumpere case sau loturi noi de pământ pentru legumicultura. Practic toți membrii unei familii trăiesc, toata viată in aceeași casa cu ceva variații la căsătorie când se mai muta de la unele rude la altele. Sau închiriază in alte zone. E complicat dar frumos, spunea ghidul nostru.

Apropos de case si cazare, am ales doua cazări minunate, in cei doi ani in care ne-am întors pe Mahe. Prima a fost la Vila Dorado, intr-un apartament imens la parterul vilei, cu acces direct pe terasa care dădea pe plaja. Si aici am cunoscut-o pe „the old russian Queen mother”.

Am intrat in curtea vilei, căutând recepția si ne-a întâmpinat o doamna blonda cu coc supradimensionat, ciufulita, micuța de statura dar impunătoare. „Key!” „Room” si degetul ei ne-a arătat direcția. Atât! Am lăsat bagajele in camera, ne-am schimbat si am ieșit pe terasa la o bere. Din camera de vis a vis de noi se auzea ceva muzica: un cor de bărbați care suna familiar. Doamna se uita la un concert al armatei ruse, la televizor. Niiice!

Sa va explic existenta doamnei locatare, pentru ca doamna locuia acolo 2 luni. Mai schimba din cand in cand partenera de camera cu alta sora, cumnata, verisoara. Pe care le gestiona in registrul de la receptie de pe telefonul fix, in convorbiri directe cu mama Rusia. Asa: dimineata, 6:30 ceai. La 7:00 baia de ocean care dura jumătate de ora pana la micul dejun. Dupa micul dejun, retragere la camera pentru digestie.

Când credeai ca e ok sa te îmbraci/dezbraci pentru plaja, pac! „Hei! Hei! Idi suda, misis” Ceva mișcare prin fata vilei. Doamna aciuase un localnic cu un sac cat toate zilele din care vindea fructe. Si-mi zice „I vi fructi?”Nu știu de unde s-a prins ca știu rusa dar pana acolo mi-a fost. A trebuit sa cumpăr fructe dar când l-a adus si pe omu’ cu peste am zis „niet”. Pe scurt, atât de impunătoare încât, atunci când am observat ca ne-a dispărut un fotoliu de pe terasa n-am îndrăznit sa-l cerem înapoi, tronând pe el „babuska maia”.

Când am scăpat de „gazda” ne-am urcat in mașina închiriata (preturi de Europa: 60 euro/zi) si am fugit pe toate plajele pentru comparație. Si avem așa:

Takamaka Beach este foarte buna pentru surf cu nisip fin, apa superba si valuri in care te poți întâlni si cu câteva pisici de mare. Aici ne-am cazat in următorul an la Chez Batista, direct pe plaja. Awesome!

Anse Intendance  este, după părerea mea, cea mai frumoasa plaja de pe Mahe.

Baie Lazare este o plaja foarte frumoasa cea mai buna pentru înotat, după cea din Beau Vallon.

Ca mi-am adus aminte de Beau Vallon, in weekenduri se face târg de produse culinare, direct pe plaja. Cu ce? Cu peste proaspăt, rom Takamaka, fructe de mare si fructe de sezon: nuci de cocos, mango, papaya. Si cum sezon este „all season”, promit sa mă gândesc cum sa descriu gusturile când ne întoarcem in Ianuarie 2018.

De abia aștept!

(Visited 32 times, 1 visits today)