Festival Medieval in Odorheiu Secuiesc

Reading Time: 3 minutes

 

Dimineața devreme, la prima ora începe forfota pe străzi, se deviază traficul, se închid străduțe si se simte deja miros de zahar ars. Ne-am trezit fără de voie cu ideea de a trage o fuga pana la magazine pentru micul dejun. In secunda in care am ieșit de pe Petőfi Sandor mă lovește centrul orașului: a devenit o mare pestrița de oameni, muzica, costume, tradiții si mirosuri îmbietoare.

Știi cum poți sa te trezești instant daca nu ai băut cafea? Sa-ti cânte o fanfara! Si cu toate astea am reușit sa uit sa cumpăr ceva care sa semene a cafea, nici la farmacie n-am mai ajuns pentru ca m-a vindecat instant mirosul de Langos (aveam o oarecare durere de cap).

Printre tarabe cu produse tradiționale si arta locala aleargă părinți cu puștani care mai de care mai mici si mai uimiți de ora la care au fost scoși la plimbare. Si tot curgeau grupuri, grupulețe pe care m-am gândit sa le urmez pentru ca eram cea mai curioasa si m-am regăsit aici: la teatrul de păpuși improvizat in curtea Primariei!

După ce m-am distrat ceva vreme am binevoit sa mă îndrept către casa pentru o binemeritata cafea, nu înainte sa trag cu ochiul la hatamai scena care prindea forma in fata Bisericii Franciscane.

Well, cam despre asta e vorba in Odorhei: scena pentru concertele rock ce vor urma in weekend in centrul orașului, intre 2 biserici monument, iar in centrul scolastic al orașului (nu sunt mai puțin de 10 licee in 30 mp) se adunau zeci de motocicliști la startul in cursa pentru strângerea de donații care merg către copiii instituționalizați din Lunca Mureșului (este un proiect ce se repeta anual cu destinații diferite de la ediție, la ediție)

Din punct de vedere al locației, noi locuim într-o zona perfecta: in fata casei, la o strada distanta este situate centrul istoric iar in spatele casei, Cetatea Odorheiului. Nu pot sa descriu in cuvinte cat de bine se aude la noi in curte tot. Asta înseamnă ca am avut parte de audiții private ale concertelor de muzica medievala din Cetate si la un volum mai mic de concertele rock de pe scena principala din centru. Toate in confortul casei 🙂

Si daca tot ne-a îmbiat atmosfera, am ieșit pe la prânz sa vizitam Cetatea pentru ca, deși s-a deschis din Mai si se va termina in 30 Septembrie, expoziția de cetăți medievale transilvănene in miniatura, noi am vizitat mai curând Croația decât sa alunecam ușor 20 de metri, in spatele casei.

Da, știu, ușor jenant, mai ales pentru ca unul din prietenii apropiați ai lui Laci este direct implicat in proiectul Legendarium. Si este superb!! Fără falsa modestie, nu am văzut replici in miniatura mai bine lucrate. Dovada sta mai jos.

Si ca sa nu leșinam de foame ca doar am luat o porție de cultura pe stomacul gol, ne-am retras rapid la Retro, pentru un Gulyas serios, bun si maaaare.

Si toate aventurile aceste doar într-o zi! Pfiu, se cere o palinca si o bere;)

Szia!

(Visited 7 times, 1 visits today)