100 baloane pe cerul Maramureșului

Reading Time: 4 minutes

Săptămâna trecuta am văzut pentru prima oara cum se ridica un balon cu aer. Am văzut chiar 20 de baloane. Va spun: este fascinant, ca privitor necunoscător, sa vezi cat efort implica toata acțiunea asta.

In cat timp se înalță un balon?

In minim 10-15 minute. Cu tot cu întins, despachetat, montat cos, ventilat si dat drumul la gaz. Si îl mânuiesc 3 sau patru persoane. Fetele din echipa celor pe care i-am urmărit au fost de-a dreptul wonder women. Sa ții de un balon care se umfla continuu, care trage in toate părțile, dar sa-l strunești ca pe un căluț nărăvaș e mare lucru. Si toate astea in timp ce la câțiva centimetri de năsucul tău, flacăra de gaz, încălzește tot aerul de lângă tine pentru a ridica balonul.

Sa va spun ca in momentul in care s-a ridicat am aplaudat, fluierat si făcut piruete?  Dap, fix așa a fost 😀

100 de baloane pentru Romania se ridica la Baia Mare

Este un proiect care părea ambițios la prima vedere dar cu atât mai spectaculos la locul faptei. Maramures Balloon Fiesta este de fapt la a 7a ediție anul acesta iar spectacolul oferit de joi dimineață, deja arata ca promisiunile vor fi respectate.

Programul oficial de anul acesta îl găsiți aici, la MM Balloon Fiesta

Parada baloanelor la Câmpu Cetății cu Transylvania Hot Air Balloon

Prima întâlnire cu baloane cu aer cald a fost la Câmpu Cetății, in Mureș. Si tot atunci a fost si prima vânătoare de baloane din viața mea.

Pregătirea

Am plecat cu noaptea-n cap de acasă pentru a prinde zborul de dimineață din prima zi. Desigur, nu mi-a ieșit 🙂 Si chiar eram super curioasa care-i treaba de eram a 3 a mașina in toata parcarea. Ca de obicei, am ajuns târziu si tot ca de obicei m-a lovit norocul înainte sa mă apuce disperarea ca „s-a terminat si eu n-am văzut nimic”.

Ce s-a întâmplat de fapt mi-au povestit Elena si Dionisie, un cuplu din Blaj care participa la parada de 12 ani. Da, de doisprezece ani sunt pe urmele baloanelor prin tara iar la Câmpu Cetății se tine de 15 ani. Așa ca m-am liniștit gândindu-mă ca ii voi vedea si la anu’ si la mulți ani J

M-au invitat la ei in casa, o autoutilitara transformata in auto rulotă de el însuși. A fost electrician si are o mare pasiune pentru meșterit, calatorii si motociclete. In afara de baloane, desigur. Si mi-au povestit tot ce trebuie sa știu despre baloane.

Nu degeaba se țin ședințele tehnice cate 1-2 ore înaintea unui zbor: se calculează vânt, curenți, temperatura. Iar in tot acest timp, spectatorii, ca noi, se întreabă de ce nu se înalță deja. Iar când vezi ca au început sa plece mașinile, te agiți si pleci după ei. Se pleacă in căutarea curenților favorabili. Ceea ce am făcut si noi la sesiunea de după amiază.

Practic, aici la Câmpu Cetății, mai rar se pleacă din același loc. Alergând după ei am aflat ca se pot lansa din cel puțin 3 locuri diferite.

Spectacolul

A fost total. Am cântat, am strigat, am plecat in urmărire, am povestit si am stat la coada. Am stat pentru ca speram sa ajung sa mă înalt in zborul controlat. Nicio șansa nu am avut la cele libere întrucât locurile se epuizaseră cu 1 luna si jumătate înainte.

S-a lăsat cu muzica buna, mâncare buna, loc de joaca pentru copii, loc de joaca pentru adulți, bere artizanala, dulciuri, grătare si frig.

Iar spre surprinderea mea, cei doi aventurieri argintii nu au urcat niciodată intr-un balon. Sper sa ne reîntâlnim cu proxima ocazie sa-i conving.

Ponturi de reținut

Pentru a participa la un zbor liber, ca neprofesionist, trebuie sa te interesezi cu minim 2 luni înainte. Prețul este undeva la 450 lei de persoana.

Pentru un loc la înălțare la punct fix, ai nevoie sa mergi înainte de ora anunțată pentru a-ti asigura urcarea. Biletul a fost 30 lei, anul acesta.

Mergeți pana la organizatori si întrebați de zona de parcare, cat mai oficială sa nu cădeți in capcana unei parcări mai piperate.

Acestea fiind spuse: nu stați in casa weekendul acesta. Luați-vă zborul in Maramureș!

(Visited 159 times, 1 visits today)