San Marino, cea mai Serena Republica

Reading Time: 4 minutes

San Marino este unul din lunga lista de locuri care se spune ca ar fi dintre cele mai puțin vizitate din lume. Potrivit unui website de calatorii, in 2016 erau așa de triști, ca abia atingeau la 60.000 de turiști. Si chiar am fost puțin contrariata, întrucât îmi aduc aminte perfect ca, nu prea am găsit loc la mese, in restaurante si ca am stat la ceva cozi pentru a urca in Guaita, la belvedere. Ei bine, pe sperietura asta, am intrat pe câteva site-uri din San Marino, sa mă dumiresc. Si am aflat ca într-adevăr, in 2017 a scăzut cu 0,12% numărul de vizitatori ai micuțului stat, pana undeva in jur de 2.000.000 🙂 Talk about fake news…

Dar revenind la cel cea mai veche republica din lume: San Marino, este unul din cele mai mici state independente din lume, cu o suprafață totala de 61 de km pătrați, in centru Italiei. Ce mai ușor se ajunge aici din Rimini. De unde, cel mai probabil, ajung si majoritatea turiștilor (ruși).

Cel mai vizitat loc din San Marino este chiar orașul San Marino, care practic este o cetate in vârf de munte. De fapt, toata zona Muntelui Titano este inclusa in patrimonial UNESCO. Iar daca nu aveți rău de înălțime: urcați in cetate, la cel mai înalt turn, sa vedeți marea.

De fapt, tot orașul are puncte de vedere fantastice, din care poți sa privești dincolo de granițele tarii. Suna ușor a poveste dar dimensiunea statului, chiar iți permite sa vezi ca in povesti, de la munte pana la mare si peste hotare.

Doua ponturi pentru început de vizita:
Parcarea

Înainte de a intra in orașul cetate, San Marino, chiar la porți, exista o parcare imensa, ce se desfășoară pe câteva serpentine, in jos. Sfatul meu este sa parcați puțin mai jos, si sa urcați la picior, către intrare.

Pregătirea pentru plimbare

Având in vedere ca tot orașul este cocoțat, cel mai bine este sa aveți la voi încălțăminte ușoara de plimbare, si nu neapărat sandale întrucât pietrele de pe strada sunt alunecoase.

Lucruri interesante de văzut si făcut
Cele trei turnuri

Guaita, Cesta si Montale sunt cele trei turnuri care se regăsesc atât pe steagul republicii cat si sculptate in diverse locuri ale cetății.

Guaita este cel mai cunoscut turn din cele trei, fiind atracția principala orașului. Este construit direct in stanca, neavând fundație si a fost folosit ca si închisoare la un moment dat. Iar vederea din vârful turnului este amețitoare.

In Cesta este deschisa expoziția de arme datând din Evul Mediu si este aproape la fel de des vizitat ca si fratele sau mai mare.

Montale, din păcate, nu se vizitează dar chiar nu e o tragedie având in vedere ca aveți suficiente alte lucruri de văzut.

Palazzo Pubblico

Sediul Primăriei din San Marino, Pallazo Pubblico, poate fi vizitat si il găsiți in Piazza della Liberta. Aici au loc toate ceremoniile oficiale de stat, cu schimbat de garda, cu tot.

Muzeele

Pe cat de mic este orășelul, ne mai vorbind de dimensiunea statului, pe atât de multe muzee sunt ascunse pe străduțele întortocheate al San Marino.

De fapt înainte de a ajunge la Piazza della Liberta, dati cu ochii de Muzeul Torturii. N-am fost, pentru ca nu mă atrage tortura:)

In schimb puteți alege sa vizitați Museo di Stato, in care sunt expuse peste 5000 de obiecte, toate provenind de pe întreg teritoriul statului.

Magazinele

Străduțele mici, strâmbe, circulare, ocolitoare, înghesuite sunt înțesate de mini magazine in care sigur vei intra, sau nu. Nu vei vedea zone distincte de glam shopping, bazar sau produse locale. Vin la rând, unul după altul de, acum ieși dintr-un magazin de brand si dai cu nasul intr-unul de arme pentru airsoft.

Da, știu am văzut câteva dubioșenii dar nu mă mai mira nimic:)
Cafenele si restaurante

Nu pot sa spun ca mi-a atras atenția unul in mod deosebit:) Glumesc! Evident ca am găsit o cafenea de doua mese, cu pisici si flori si graffiti art.

De mâncat, mediteraneean, desigur iar aproape o data la doua, trei restaurant exista o vinoteca, o degustare de brânzeturi locale fermentate acompaniate de nelipsitul Prosecco.

Pe scurt, San Marino, orașul, este de văzut, dar este o destinație de 1 zi sau chiar mai puțin. Daca va bate gândul, găsiți excursii organizate din Rimini, sau faceți o plimbare cu un scuter închiriat de pe litoralul Italienesc.

Vespa forever!

(Visited 3 times, 1 visits today)