Descoperim Lisabona in 2 zile?
Am lăsat Roma in spate si ne-am continuam drumul, cu nerăbdare dar si putina oboseala acumulata, către Lisabona.
Deja simțeam mirosul oceanului din avion:)
Era evident ca îmi va fi plăcut teribil orașul. Sunt atâtea lucruri pe care voiam sa le fac si sa le vad încât îmi era teama ca nu voi avea suficient timp. Pentru asta am făcut o strategie demna de ceva militărie. Si tot nu mi-a ieșit 🙂
Unde am stat?
La Dom Joao Residencial. Il recomand pentru ca este foarte bine localizat. Nu va recomand in schimb daca mergeți pe buget. Acolo AIRBNB e perfect!
Revenind la cazare, este la jumătate de ora de mers pe jos de Alfama aka acasă la Fado. Iar in 25 de minute suntem in centrul vechi, la Baixa. Apropos de mers pe jos, Fitbit arata ca am acumulat in 3 zile așa: aproximativ 15-16 km de mers pe jos, 9 ore de activitate si minim 20.000 de pași pe zi. As zice ca e mai mult decât ok. Noroc cu programarea la pedi de a2a zi după sosire.
Pont: după ce ați umblat pe jos sau cu bicicleta, adică in mare ați făcut foarte multa mișcare intr-un timp scurt, programați-va un masaj sau o pedichiura. Durerea si stresul se iau „cu mana”!
Unde trebuie sa ajungeți?
La Oceanario in Lisabona, se ajunge in 20 de minute cu metroul sau jumătate de ora cu transportul de suprafață.
Am avut ocazia sa mă amuz de minune cu vidrele, dragonii de mare, puffinsii si o grămadă de pești care studiază turiștii. Este cel mai mare acvariu din Europa si merita sa pierdeți 2 ore in descoperirea lui. Îl recomand cu dedicație pentru cei mici, copii se vor distra maxim, si celor mari pentru complexitate si variație.
La podul 25 Abril, ajungem din Alfama in aproximativ 25 minute de plimbare. Dar iese mai bine in poze de pe colina unde se afla Castelul De St Jorge
Mai aveți de atins Mânăstirea Ieronimilor si Belem care sunt aproape, una de alta si sigur exista o patisserie in zona, unde sa va revigorati. Știți ce înseamnă asta nu?
Pasteis de Belem, desigur! Atât de bune, sunt prăjiturile alea. Si chiar exista o diferența intre Pastel de Nata si Pastel de Belem: Nata sunt in toata Lisabona dar sunt extrem de dulci. Așa ca recomand Pastel de Belem si chiar mai mult, uitați-va in meniu, mai jos.
Recomand sa ajungeți înainte de 12 întrucât ii apuca foamea pe toți turiștii, fix la aceeași ora. Așa ca daca doriți sa stați la masa, pe terasa interioara, cea mai buna ora este 10:30-11:00.
Am fi vrut sa prindem 2 locuri si la Hippotrip dar era prea din scurt. Am auzit ca este o chestie cool de făcut: poți vedea mai multe punctele de atracție ale orașului atât de pe uscat cat si din apa: Boom!!
Dar nu e prea târziu pentru voi: biletele se iau si online:) Nici pentru noi daca mă gândesc bine sa ne întoarcem 🙂
Bairro Alto este un far in noapte, ziua, serios, este închis si nu aveți ce căuta acolo înainte de ora 3 după amiaza când s-a făcut cat de cat curat. Iar daca ajungeți in Iunie la început, poate prindeți si festivalul de Flamenco!
Pont: oriunde veti merge, doar daca este crucial sau vreti sa ajutati studentii sau nomazii digitali, puteti sa va plimbati cu tuk-tukurile. Sunt enervant de scumpe pentru o alternativa la taxi:)
Ce mâncam?
Bacalao, torresmos, carangueijo, gambas, queijo de Azeitao, cozido si polvo.
Va recomand din turul Pașaportului de Lisabona sa încercați Pastel de Bacalhau: este o specialitate din cod, ca un fel de chiftea de peste dar mult mai rafinata decât ce va imaginați, umpluta cu brânza fierbinte.
Peste si fructe de mare in toate felurile si din orice restaurant. In special daca va plac sardinele, nepretențioase dar pline de savoare, sunteti norocosi, se gasesc la orice pas.
Inghetata!!!!!
Ce bem?
Înafara de Porto? Vihno Verde, Touriga Nacional, Douro, Alicante sau Mencia. Înafara de tururile de degustări pe care le găsiți oriunde in oraș, știu ca suna chicios dar, va recomand sa savurați un Sauvignon Blanc la Castelul St Jorge. Vedeți tot orașul si de fapt, au un meniu cuprinzător de roșii, roze si albe, așa ca nu este necesar sa va opriți după primul fel 😉
Am mai încercat câteva soiuri in centrul orașului la Conservarie, este “noul” concept de restaurant tapas cu produsele marine conservate in ulei de măsline. Aici am leșinat de ras când am cerut un Gaspacho si m-a întrebat tipul daca sunt ok cu stilul conceptual si am zis „normal”. Ei bine, m-am întâlnit in loc de supa Gaspacho cu o salata de roșii si castraveți:))) Talk about concept. Dar vinul, a fost o alegere inteleapta.
Si bem Sangria cat se poate, peste tot, ca e roze ca e tinta sau alba, nici nu mai contează. Tine de frig, de sete, de foame si de starter. Asta daca nu va place berea locala.
Si apropos de bere locala, trebuie sa vizitați muzeul berii. Museu de Cerveja este in Praca de Comercio si are înafara de partea istorica a Muzeului, nu durează mai mult de 20 minute, si o berărie glam înăuntru. Plus ca aici găsiți singurul altar al berii, cunoscut de mine. Poate or mai fi in lume dar eu, vitralii in berărie cu îngerii ocrotitori ai sfintei beri nu am mai văzut.
Cu ce plecam acasă?
Sa fie mult Fado si Bossanova, asulejos, jamon si vin. Se găsesc peste tot, sunt la aceleași preturi si nu uitați sa negociați pentru fiecare daca va pasionează cumpărăturile din strada. Daca o ardeți pe seriozitate, nu va chinuiți prea mult 😀 E Lisabona..
Îmi lipsește ceva?
Ah, da un ultim pont: mergeți cu taxiul daca aveți de ajuns undeva in oraș si nu va țin picioarele, sau va place sa faceți cumpărături, este foarte convenabil dar mai putin romantic ca tramvaiul 🙂