Am o slăbiciune pentru .. vulcani
De când eram mica, mica m-au pasionat dinozaurii. Am citit tot ce se găsea atunci despre aceste vietăți interesante. Apoi, ușor, ușor fascinația mea s-a mutat către mitologie, popoare antice si mai recent, vulcani 🙂
In toate călătoriile mele, unde am la îndemâna un vulcan, îl fac obiectiv turistic de cinste. Mă documentez si petrec cat mai mult timp in preajma lui.
Primii vulcani pe care i-am văzut, prezentați cu surle si trâmbițe de profesorii de la scoală … Vulcanii Noroioși, Berca, jud Buzău. Va puteți imagina dezamăgirea unui copil care citea despre magna, lava, cenușa, minerale si toate nebuniile posibile legate de vulcani cand am ajuns la Berca. Sa zicem ca n-a fost „genul meu de vulcan”.
Etna a fost primul vulcan „adevărat” conform așteptărilor mele si cu Etna m-am întâlnit la o luna înainte de cea mai recenta erupție a lui, in 2015. (Părea cuminte când l-am vizitat eu)
Trebuie sa recunosc ca m-a impresionat foarte tare peisajul selenar care te însoțește de la baza pana ajungi la punctul de urcare cu telescaunul. La început sunt copaci, relieful este unul firesc dar pe măsura ce urci, vegetația începe sa dispară si apoi bolovanii uriași, cu forme neregulate care zac acolo te uimesc.
Daaar nu se compara nici de departe cu experiența senzațională din Lanzarote, unde am vizitat Parcul National Timanfaya.
De departe, acolo sunt vulcanii mei preferați 🙂
Parcul National Timanfaya este așa cum ii spune numele, o rezervație, care se întinde pe 5.107 ha, o minunăție a naturii. Ultimele erupții vulcanice au avut loc intre 1730 si 1736. 6 ani de erupții continue care au marcat definitiv relieful insulei.
După ultima erupție, focurile de pe insula au pârjolit tot timp de 10 zile!
Si da, locul arata de parca ieri a erupt vulcanul si încă ai impresia ca pământul fumega.
Pentru ca oamenilor nu li s-a permis accesul in acest perimetru, cea mai frumoasa „scoală” despre vulcani aici am găsit-o. Se vede efectiv cum s-a întărit lava, se vede cum s-a scurs spre mare, poți sa intri in peșterile care au rezultat după erupții, poți sa te plimbi prin acest „laborator viu”.
După vizita in Parcul National Timanfaya, când am fost sa vad Vezuviu si Pompei, ei bine, nu m-a mai impresionat cum m-as fi așteptat. Pentru ca erupțiile din Pompei sunt antice, peste ele s-a construit evident in rânduri repetate si impactul vizual este mai redus decât in Lanzarote.
Așadar, daca ajungeți in Lanzarote, nu evitați Parcul National Timanfaya si localitatea Orzola, unde ai impresia ca exact sub ochii tai lava se scurge in mare.