Secrete ascunse la Peleș

Reading Time: 4 minutes

Practic mă plictiseam pe DN1 pe drum către casa. Evident ca am ales sa merg pe la Comarnic, Posada, Sinaia, Azuga pana la Brașov. De ce? Pentru ca traficul pe Valea Prahovei ar fi trebuit sa fie relaxat in timpul săptămânii, nu-i așa? Nope!

Si de foame, sete si alte dorințe ascunse mi-am spus ca as putea sa-mi potolesc pornirile in Sinaia. Iar cel mai primitor loc, cu parcare, si de admirat ad literam cat si in celelalte sensuri este Castelul Peleș.

Am parcat frumos, la Furnica, unde primești si bon fiscal pentru parcare: 10 lei toata ziua.

Si pe drum către Castel, mă gândeam ce ai putea sa faci toata ziua la Peleș?

Pai, prima ora iți ia sa te plimbi prin grădini. Chiar daca e mijlocul iernii, arata superb, iar vara, nici nu încep sa povestesc.

Daca nu ați fost la Peleș pana astăzi, este cazul sa porniți cat mai curând. Este un monument arhitectural complex realizat in stiluri neorenascentiste atât german cat si Italian. Dar cel mai bine despre arhitectura si istoria complexului Peleș va recomand sa le aflați de la ghizi. Sunt foarte bine pregătiți.

Ideea este așa: programul de vizitare e cam scurt, de la 10, 11 dimineață pana pe la 16:00-17:00, Miercuri-Duminica. Iar un tur de etaj in Peleș durează cam o ora, dar ajungi si la doua daca stai sa cuprinzi cu privirea tot ce e de cuprins. Sau te reîntorci alta dataJ. Sau calculează o zi de vizitare atât pentru Peleș cat si pentru Pelișor. Plus o pauza la EconomatJ

Tururile costa 30 de lei pentru parter sau 60 lei pentru parter si etaj. La care mai adaugi si 35 de lei taxa foto/video. Nu este o avere mai ales ca ai ghid. Si sunt niște ghizi foarte buni. Ideea e sa întrebi tot ce te interesează. Pentru ca poți sa afli niște informații care nu sunt înscrise in cârtiJ

Cum ar fi ca, in spatele camerei mele preferate, Salonul Maur, exista the “Game Room”, in care Maria Sa, Carol I, se retrăgea majestuos pentru o partida de billiard, sau darts, sau dame. Jocul, “dame”, nu va gândiți la altele.

Deși daca întrebați despre zvonistica si amantlacurile perioadelor de glorie ale Peleșului, doamnele ghizi, știu mult mai multe decât prezinta in programul oficial. Serios, cel mai bun lucru pe care-l puteți face intr-un tur real este sa întrebați ghida, ca pe Siri, despre orice legat de activitățile din Peleș.

Mai ales despre cele de la etaj. Secretele de la etaj. Despre muze si inspirații, cu si despre Carmen Sylva.

Si de ce nu sunt deschise spre vizitare multe camere din Peleș, acestea fiind mobilate si utilate. Sau puteți întreba unde sunt cea mai mare parte a artefactelor, a argintăriei, a pieselor de mobilier mici si de ce nu se organizează expoziții cu acestea. Nu este un mare secret, sunt etichetate si depozitate așteptând sa lovească o idee pe careva, cu drepturi, sa le scoată la lumina.

Daca întreabă suficient de multa lume despre coridoarele secrete din Castel, ca cel din biblioteca care duce către apartamentul Regelui Carol I, poate ca vom avea si acces la eleJ in viitor.

Peleșul încă are multe istorii nepovestite publicului larg. Mai ales despre scriitorii, compozitorii, artiști ai vremurilor si afinitățile acestora, tot la castel. Nici nu-mi pot imagina ce are de spus Pelișor..

Despre regi si regine si anturajul acestora, cred ca mă voi întoarce sa mai pun o întrebare, doua.

Pont de Februarie: pentru cei mai romantici dintre voi, va recomand un vin fiert si o felie de tort Peleș, savurata pe terasa cofetăriei de unde puteți admira castelul. Si neapărat sa aveți o păturica!!

 

(Visited 849 times, 1 visits today)