Un tur complet prin Transilvania într-o singură zi
Să zicem că vă apucă dorința de cunoaștere sau doar să faceți ceva total diferit decât până astăzi și nu știți de unde să începeți. Uite, vin eu cu ideea de a vă sugera o vizită în Transilvania.
Și cum de obicei exista discuții cu unde să mergem? În ce oraș? Ce să vedem mai întâi? Câte zile să ne luam concediu? Vin eu cu răspunsul cel mai simplu: Una.
O singură zi pentru a vedea 60 de locuri istorice din Ardeal.
Vă povesteam acum trei ani că în Odorheiu este deschisă, în Cetatea Odorheiului, expoziția Mini Transilvania. Atunci vedeam pentru prima dată miniaturile a cel puțin treizeci de Cetăți Transilvănene, începând cu Castelul Banffy, casa a faimosului Electric Castle și până la Castelul Bran, bârlogul lui Dracula.

În timp ce expoziția era în desfășurare în Cetatea Odorheiului, undeva, artiștii lucrau de zor la extinderea numărului de machete pentru expoziție. Pentru că, cei de la Legendarium aveau mai multe proiecte în gând. Și anume de a da mai departe istoria locurilor din Ardeal. Asta, într-un mod în care ar fascina și adulții cât și copii deopotrivă.
De săptămâna trecută, expoziția s-a redeschis în zona Muzeului Apelor Minerale de la Szejke, la ieșirea din oraș, către Târgul Mureș.

Pentru că planurile fac ca zona Parcului Mini Transilvania să se întindă pe o suprafață de 8000 de metri pătrați, am așteptat o zi cu nori pentru a putea vizita parcul. Am mers în apropierea prânzului pentru că, știu că acolo unde e ceva bine făcut, în special în Ardeal, există și ceva senzațional de mâncare.
Programul este în fiecare zi de la zece până seara la 19:00, deci nu e musai să faceți ca mine.
Ce mi-a plăcut cel mai mult?
Cum majoritatea machetelor expuse reprezintă mare parte a castelelor și conacelor deja vizitate de mine, am fost încântată să văd că printre cele 60 de exponate, sunt prezentate și unele la care nu am ajuns. Încă. Dar intenționez.
Iar altele sunt prea departe ca să le pot ajunge prea curând.

Cel mai mult m-au încântat acelea pe care știu că sunt greu de vizitat sau aflate, în realitate, într-un stadiu accentuat de degradare sau, spre marea mea bucurie, în restaurare.
Care este cea mai bună veste?
Înafara faptului că există, Parcul Mini Transilvania este foarte bine realizat, pe multiple planuri, prin terasarea terenului și foarte bine documentate fiecare monument istoric în parte.
Dar cea mai bună veste abia acum am aflat-o: totul este în plină dezvoltare. Urmează să se ajungă, până la forma finală, la peste 100 de machete, expuse pe toată suprafața Parcului.
Ce poți face în Mini Transilvania?
Vizitează miniaturile monumentelor incluse în Patrimoniul UNESCO din Transilvania.
Vizită la Muzeul Apelor Minerale.
Plimbare în Muzeul în aer liber al Porților Secuiești
Plimbare pentru gașcă cu Mini Mocănița (Unicat)
Centru Memorial Orban Balázs (în amenajare)
Teren de joacă pentru copii (în amenajare)
La care aș mai adăuga și plimbarea cu căruța trasă de bivoli, zona de agreement și “ceva bun”. Pentru că da, miroase a colac secuiesc chiar dacă sunteți pe deal.
Mi-a luat o oră in total să vad fiecare macheta în parte, fără să citesc informațiile multora dintre exponate întrucât vi le-am prezentat în anii trecuți, aici pe blog.

Vă dați seama? Eu am reușit să vizitez, în 3 ani, doar treizeci de castele și conace din Ardeal. Astăzi, în Parcul Mini Transilvania, se pot vedea aproape 60 de monumente istorice în doar 2 ore.
Băile Szejke este zona mea preferată pentru alergat sau mers cu bicicleta. De la ieșirea din oraș, avem pistă de biciclete exact până la izvoarele de apă minerală, aflate la un băț distanță de Parcul Mini Transilvania. Practic, am să-l vâd “crescând” sub ochii mei.
Vă aștept în vizită!