Kalimera Athina! Sau „Buna dimineața, Atena”!

Reading Time: 5 minutes

Zilele acestea am discutat foarte mult de Grecia, de oamenii de acolo, de tradiții si de superstiții, zei si Acropole. Chiar maica-mea mă întreba daca îmi aduc aminte, din 93 ce ne-a spus ghidul nostru grec, la prima vizita in Atena. Sincer, la vremea aceea eram mai mult incantata de înghețată de cat de mișcările socio-politice elene sau de tradițiile mai puțin frumoase.

Adică, se știe ca grecii sunt un popor cu temperament vulcanic, cel puțin, dar m-a îngrozit idea de a da foc unor bunuri, din răzbunare. Dar nu asta vreau sa povestesc.

Am plecat de la ideea ca am mulți prieteni care au rude in Grecia si care spuneau, abia întorși din vacante: “as pleca o săptămâna, oriunde in Grecia, sa ii ajut, tot prin turism”. Si sincer, mi s-a părut o idee cel puțin interesanta si atrăgătoare.

Si așa mi-am adus aminte ca acum doi ani, fix pe vremea asta, intram in Atena, un oraș absolut fascinant. Așa cum i-au vrăjit pe mulți încă din antichitate, legendele m-au împins si pe mine, in nenumărate rânduri sa încerc sa descopăr Elada. Iar după Thessaloniki, am coborât la Atena.

M-am amuzat copios, in dimineața zilei in care am decis sa ne înființăm la coada pentru intrarea pe Acropole. M-am regăsit la rând, in sandale romane, rochia alba si parul prins intr-un soi de cuib de șerpi :)))). Serios, când m-am văzut in geamul de la casa de bilete a fost „ze shit”. Parca eram figuranta in ceva act 2 dintr-o piesa de teatru despre hedonistul autentic. Dar am pus Raybanu si am schimbat tot!

Ce voiam sa zic? Ca trebuie sa aveți multa răbdare cu Atena. Este un oraș mare, frumos, cu foarte multe locuri de vizitat. Ceea ce înseamnă nu numai ca aveți de umblat mult dar si de așteptat, răbdători, la cozi. Noi am avut cărți. Da, de citit. Si ne-am ocupat timpul fără sa ne gândim prea mult la plictiseala, căldura, sete, foame sau praf. Pentru ca sigur te apuca toate.

Ca o paranteza, ce trebuie sa citiți, daca nu ați făcut-o deja, pune-ti mana pe o carte de Kazantzakis. Ca „Zorba, grecul”.

Dar zic sa va dau o lista cu câteva neapărate de făcut la Atena:
  1. Vizita la Acropole.

Nu uitați ca aveți de așteptat si de umblat pe tot platoul atenian, in soare. Echipați-va cu apa, pălărie, ochelari de soare sau chiar umbrela daca țineți neapărat. Coada de la bilete poate dura si o ora DAR: le puteți cumpăra ONLINE.

De fapt de pe site-ul monumentelor si muzeelor puteți cumpăra bilete pentru mult mai multe locuri demne de vizitat din toata Grecia, aici aveți de ales intre cele din Attica, Creta sau Peloponnes.

  1. Plaka in sus si in jos

Este cartierul de la baza colinei Acropole, drăguț si cochetel cu străduțe mici, magazinașe înghesuite, toate colorate si înțesate cu oameni gălăgioși ca niște pasarele la sfat. Si pisici, multe pisici care stau la restaurante , așteptând sa ronțăie delicatese oferite de turiști sau porumbeii care fâlfâie dinspre Acropole. Este foarte aglomerat! Iar noi am reușit sa ne pierdem, cu GPS cu tot, cu motorul, pe pantele din Plaka. Nu vreți sa știți ce exercițiu de răbdare a fost.

  1. Monastiraki

Este primul loc in care ne-am oprit sa ne ascundem de soarele amiezii, in prima zi de Atena. Am reușit, foarte greu, sa găsim un loc de parcare pentru motor, întrucât „the fat lady” cu tot cu side case-uri ocupa cam 4 locuri de scuteraseJ. Dar am tras la un restaurant super fain…..

Iar de plimbat printre tarabe – pentru in Monastiraki Square exista un mare bazar – am mers abia a 2-a zi, când ne-am lipit fiecare de cate o cumpărătura.

  1. Plaja la Sounion

Puteți alege dintre cele 21 de plaje cu nisip de lângă Atena. Noi am ales sa mergem pe drumul către Sounion, unde sunt 2-3 golfulețe/plaje mititele si drăguțele, una chiar la poalele Templului lui Poseidon, Capul Sounion, cel mai sudic punct al Atticai. Mai recomand Vouliagmeni si Varkiza.

Iar daca doriți o plaja retrasa, din toata inima, mergeți la Legrena.

  1. Hop on Hop off si tururile de 1 zi.

Știu ca nu e toata lumea pasionata de acest gen de vizita dar Atena este foarte mare, sunt foarte multe de văzut iar turul pentru Piraeus si Glyfada chiar merita. Iar pentru vizitat templul din Delphi sau Meteorele, chiar va rog sa luați bilete pentru tururi specifice. Atât de multe informații precise si valoroase cum au ghizii din Grecia si in special Atena, rar găsiți in alte părți. Nici nu vi se par tourist traps:).  Sau, daca nu sunteți cu mașina, puteți închiria si plecați in urmărire busurile pana la destinația aleasa 🙂 Stalkeri mici!

  1. Psiri

Este cel mai bun loc pentru viața de noapte, mă rog, dupa Plaka, in opinia mea. Dar aici găsești tot la un loc, meze, cafenele, ouzerie, pub-uri, restaurante, taverne, teatre si in special festivalul Apokries.

  1. Festivaluri

Din Iunie si pana la sfârșitul lui August – convenabil , nu-i așa?! – are loc cel mai mare festival din capitala, Athina si Epidaurus. In diverse locații din oraș, chiar si in cele istorice, sunt programe de dansuri, muzica, proiecții de film si piese de teatru.

Nu ne-au ajuns 3 zile pentru Atena. Ce vreau sa zic? M-as intoarce!

(Visited 221 times, 1 visits today)